Mamba černá uštkla chovatele

Obvykle dorůstá délky 2,5 metru, může však dosáhnout i délky přes 4,5 metru. Zbarvení jednotlivých jedinců se liší – od žlutozelené přes olivově hnědou po bronzově šedou (nejčastěji šedou v různých odstínech) – přičemž svrchní část těla mají tmavší, spodní světlejší. Druhové jméno dostal had podle barvy sliznice uvnitř tlamy. Mamba černá je jedním z nejrychlejších hadů na světě, může vyvinout rychlost až 20 km/h. Její jed je velmi nebezpečný, kousnutí bývá pro člověka téměř vždy smrtelné.

Smrtelně jedovatá mamba černá v sobotu odpoledne uštkla chovatele v okrese Praha-západ. Uštknutý muž zavolal záchranáře, kteří ho přepravili do Všeobecné fakultní nemocnice. Jeho stav je stabilizovaný.
Incident se stal v sobotu okolo druhé hodiny odpoledne na okraji Dolních Břežan. Mladý chovatel se následně snažil autem přiblížit k záchranářům, aby ho posádky nemusely obtížně hledat. Mužova adresa totiž nebyla jednoznačná a on by mohl ztratit drahocenný čas. Vyjel proto se svým kolegou záchranářům naproti a čekali na parkovišti.

„Pacient byl při příjezdu záchranářů při vědomí. Vzhledem k závažnosti situace bylo nutné mimo jiné hned zajistit pacientovi dýchací cesty a připojit ho přístrojem k řízenému dýchání,“ řekla mluvčí středočeských záchranářů Petra Effenbergerová.

„Mužův stav je stabilizovaný. Je dobře, že to bylo podchyceno velmi včas, což může být rozhodující faktor,“ nastínil mluvčí VFN FIlip Brož. „V současné době se rozhoduje o dalším způsobu léčby, zda vůbec nasadit antisérum nebo ne, protože třeba to ani nebude potřeba,“ dodal Brož.

Podle mluvčího středočeských policistů Pavla Truxy se však nejednalo o uprchlou mambu, zvíře muže nejspíš uštklo při převozu.

(SCa, www.ceskoaktualne.cz, foto: Reuters)

Přejít nahoru