Vzácný alpský šnek nalezen i v Podyjí

Vzácného šneka našel na začátku léta zoolog Radovan Coufal. Včelínka ozdobná je asi jen čtyři milimetry velký lesní plž z čeledi sudovkovití. “Svým vzhledem připomíná staré slaměné úly a odtud pochází také její české jméno. Samotná ulita je rohově hnědé barvy s hedvábným leskem. Obústí je velmi tvarově zajímavé a připomíná srdce,” uvedl zoolog Národního parku Podyjí Zdeněk Mačát.

Včelínka je typickým alpským druhem s hojným výskytem v Rakousku, Německu či Slovinsku. Několik málo údajů o tomto druhu pochází také ze sousedního Slovenska. V České republice vědci tohoto šneka objevili teprve nedávno, a to v lokalitě nedaleko Moravské Dyje u Starého Hobzí u Slavonic. V Národním parku Podyjí žije tento drobný druh v lese blízko Hamerského potoka u Vranova nad Dyjí. Chrání ho tam I. zóna národního parku a bezzásahová část lesních porostů.

Kromě toho, že nález tohoto druhu je teprve druhou lokalitou pro Českou republiku, je také podle vědců teprve pátým místem severně od řeky Dunaj v Evropě. “Z dosavadních poznatků je patrné, že jde o velmi náročný druh jak na klimatické podmínky, tak na zachovalost biotopů. Dnešní lokality budou pravděpodobně dálkovými výsadky ze souvislého areálu druhu například pomocí ptáků,” uvedl Mačát.

Nález je však unikátní i v jiné souvislosti. Není to totiž první záznam včelínky z Podyjí. Ulitu tohoto druhu odborníci nalezli už v devadesátých letech v profilu Louckého pramene. Pocházela z období takzvaného Atlantiku, tedy z nejvlhčího a nejteplejšího období čtvrtohor zhruba před osmi až pěti tisíci lety.

(SCa, www.ceskoaktualne.cz, foto: Správa národního parku Podyjí)

Přejít nahoru