Tak tohle už Facebook vážně přehnal

Facebook mě na mém profilu blokoval, za to, že jsem se zastala mého kamaráda, kterého nařkli z rasismu. Napsala jsem o něm doslova „on má cikánky rád, protože má rád mě“. Nazvala jsem tedy sama sebe cikánkou a za to jsem následně dostala 30 denní zákaz publikování čehokoliv. Nesmím ani odpovídat na zprávy známým a prátelům, se kterými jsem byla v kontaktu jen skrze messenger.

Můžeme se rozčilovat, jak chceme, můžeme chtít měnit zákony, ohánět se listinou zákládních práv a svobod a svobodou slova, ale pravdou je, že facebook, je skutečně soukromá společnost, která pokud chceme dodržovat svobodu podnikání, má právo cenzurovat, mazat a blokovat kohokoliv.

ALE!

Neoddiskutovatelným faktem je, že společnost Facebook má na trhu dominantní postavení hraničící s monopolem (ač podobné služby poskytují i jiné servery, ale z daleka ne v takovém rozsahu, jako facebook).

Mnozí argumentujete, že Facebook má právo dělat si na své půdě/na své síti, co chce, stejně, jako majitel hospody, či restaurace, či jiného soukromého objektu a může svého zákazníka, za nevhodné chování napomenout, či rovnou vyhodit.

Jenže, problém je v tom, že ono „nevhodné chování“ je v naší společnosti celkem jasně definováno a je logické, že když začnete po deseti panácíh sprostě pokřikovat na servírku nebo budete čůrat před vchodem na okrasný záhonek, budete bez milosti vyhozeni. A to jste před vstupem do hospody ani nemuseli odklikávát, že souhlasíte se všeobecnými podmínkami, zásadami komunity a zpracováním dat. Protože to jsou prostě všem jasné věci.

Na facebooku, ale nastává problém ve chvíli, kdy jste s podmínkami seznámeni a dle nich se i chováte. Nepostujete drastická videa a obrázky, nepodněcujete k násilí, ani nehanobíte rasy, národnosti, či menšiny a přesto jste za to perzekuování a to tak, že dostanete kompletní blokaci profilu na 30 dní. A narozdíl od hospody, kde se druhej den půjdete omluvit výčepnímu, servírce, či majiteli a řeknete, „hele já jsem byl asi nalitej a trošku jsem to přepísk“, na facebooku se nedovoláte nikoho. Nedozvíte se jasné vysvětlení, čeho že jste se to dopustili, že musíte být umlčeni. O to hůř, když sledujete ostatní, kteří zásady komunity nepochybně porušují a blokováni nejsou (protože přístup a sledování vám je dovoleno, jen nesmíte reagovat, postovat, odpovídat, „bránit se“, smíte jen číst).

Facebook je v tomhle nekompromisní a jeho jednání je až nacisticky sofistikované. Na váš slušný a věcný dotaz odpovědět neumí, či nechce. Pouze mu přiřadí číslo „problému“, odpoví vám automat a za pár hodin už vidíte váš dotaz jako „Případ č. 10212384290790160 – UZAVŘENO “

 

Facebook už mnohokrát dokozál, že je levicově orientované socialistické médium, na kterém někteří lidé nejsou blokování, i když uráží a podněcují k násilí, protože stojí na správné straně názorového proudu.

Facebook je jednostranným, neobjektivním, ale bohužel velmi vlivným nástrojem komunikace, proti kterému nemáme šanci nijak bojovat.

(eportal.cz, foto: Facebook, foto: Pixabay)

Přejít nahoru