Jiří Drahoš včera řádil v Knihovně Václava Havla. Tomu snad ani neuvěříte

Lidé všech barev, náboženského přesvědčení, etnického původu i sexuální orientace vyšli do ulic v modrých kostýmech se žlutými hvězdičkami, mávají modrými vlaječkami se žlutými hvězdičkami, z pouličních tlampačů z ní Óda na radost, pekaři upekli bruselské vafle a rozdávají je díky dotacím zdarma všemu lidu, pokrokové manželky, milenky a přítelkyně se včera večer oblékly do bruselských krajek. Na 28. října připadá vzácný svátek, který je třeba důstojně, semknutě, tolerantně a solidárně oslavit. Právě včera uplynulo 14 let, 5 měsíců a 28 dní od našeho vstupu do Evropské unie.

„Nejvyšší ústavní činitel slušnosti“ Jiří Drahoš ve svém včerejším vystoupení v Knihovně Václava Havla veřejně poděkoval Emmanuelu Macronovi a Angele Merkelové za to, že obě jejich země souhlasily s přijetím do velké evropské rodiny. „Chtěl bych tak nějak slušně vyjádřit dík Francii, Německu a dalším západoevropským zemím, které nás přijaly mezi sebe a zacházejí s námi jako rovný s rovnými. Oceňuji, že nám vůbec nedávají najevo, že jsme východoevropský póvl, vůbec nikdy na nás ničím netlačí, nementorují nás, nevyvyšují se nad námi, nevyhrožují nám a mají s námi tak obrovskou trpělivost,“ píše se ve slušném projevu paní Drahošové.

Vrcholem jeho vystoupení bylo symbolické přejmenování Pražského Hradu na Bruselský Hrad a slavnostní odhalení Lavičky Jeana-Clauda Junckera. „Je známo, že předseda Evropské komise pracuje do noci a poté si s lahvinkou jablečného moštu chodí relaxovat na lavičku do parku poblíž sídla Evropského parlamentu, která je pojmenována po italském komunistovi Spinellim. Sedí, promlouvá s Marxem a krmí neexistující holuby. Odhalením jeho lavičky mu chceme vzdát hold a naznačit, že minimálně stran obliby jablečného moštu má mnoho společného s Václavem Havlem,“ uvedl velmi slušně Drahoš.

V Knihovně Václava Havla také skoroprezident Jiří Drahoš udělil vyznamenání skutečně těm, kteří si jej zaslouží. „Vyznamenání dostane bývalá členka Italské komunistické strany, obdivovatelka mírotvůrce Arafata a současná ministryně zahraničí EU Mogheriniová, stejně jako bývalý maoista a někdejší dvojnásobný předseda Evropské komise Barroso. Ocenit chceme také aktivistku Moniku Petani, která neváhala ukázat přímo v katedrála sv. Víta své poprsí. V neposlední řadě z mých skoroprezidentských rukou převezme státní vyznamenání Angela Merkelová. Za to, že je, byla a bude,“ prozradil nejslušnější skoroprezident, jakého kdy naše vlast měla.

(eportal.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru