Kiska: Severný prúd 2 je veľmi nebezpečná zbraň

“Slovensko by malo spolupracovať s Ruskom,” poznamenal. Podľa jeho slov je Rusko jedným z najvýznamnejších zahraničných partnerov EÚ. Súčasne vyjadril obavy z výstavby Severného prúdu 2 a útokov hekerov na ciele na Západe, ktoré vychádzajú z ruského územia.

“Kybernetické útoky sú neprípustné,” povedal Kiska. “Severný prúd 2 je veľmi nebezpečná zbraň. Keby Rusko nechalo Ukrajinu bez plynu, ľudia by tam zmrzli.”
Hlavnou témou stretnutia prezidentov bol vývoj Európskej únie. “EÚ je fantastický projekt, ktorý musíme podporiť. Nemali by sme byť rozdelení na západné a východné štáty. Bruselskí úradníci z nás často robia nepriateľov, čo je veľmi znepokojujúce. Musíme sa spájať. Existuje riziko, že by nás svetové mocnosti radi videli rozdelených do egoistických republík,” povedal prezident SR.

Počas spoločnej tlačovej konferencie Macron vyjadril poľutovanie nad rozhodnutím Bruselu o nákupe stíhačky F-35 Lightning II z USA namiesto nemeckých Eurofighter alebo francúzskych Rafale a uviedol, že toto rozhodnutie je v rozpore s európskymi záujmami.

(hlavnepsravy.sk, foto: AP)

Přejít nahoru