Zločiny, které otřásly světem: Shukri Hoti. Ten, kterého odhalili otisky na samopalu

Albánec ještě v roce 1997 zastřelil v centru Prahy v rámci krevní msty svého krajana, člena znepřátelené rodiny. Hotiho obětí se stal na křižovatce ulic Králodvorské a Rybné v Praze 1 Hilmi Xaja, majitel pražské pizzerie San Remo stíhaný za nedovolené ozbrojování. Hoti ho zasáhl 14 ranami do hlavy, hrudníku a břicha. Střílel z auta, ve kterém s ním jeli další dva lidé.K dvanáctiletému trestu vězení za to byl jako uprchlý odsouzen již v roce 2006. Po jeho zadržení se hlavní líčení opakovalo.

 

“Byl odsouzen již v nepřítomnosti a byl odsouzen spravedlivě,” prohlásil soudce Michal Hodoušek. Hotiho podle něj usvědčily původní svědecké výpovědi a zejména otisk prstu nalezený na tlumiči samopalu, ze kterého se střílelo. Albánec se hájil tím, že vraždu spáchal jeho starší bratr, který byl zabit v roce 2010. On měl být pouze obětním beránkem. “Zvykové právo v albánské komunitě velí, aby trestný čin svedli na toho v rodině nejméně potřebného. Což tehdy dvaadvacetiletý mladík byl,” uvedl Hotiho advokát Pavel Rameš. Albánec dodal, že v České republice nikdy nebyl. To mu ale soud s ohledem na daktyloskopickou stopu na zbrani neuvěřil.
Krevní mstu znesvářených rodinných klanů Hoti a Xaja odstartoval v Kosovu v roce 1996 konflikt ve štěrkovně, když muž z rodiny Xaja předjel se svým traktorem frontu čekající na písek. Následovaly vraždy členů rodin i v Německu či Švýcarsku. Klany se smířily o dva roky později na ceremoniálu, kterého se zúčastnilo na 500 lidí.

Hoti byl zadržen na základě mezinárodního zatykače v červenci 2015. Poté jej Albánie vydala do Česka k výkonu trestu. Nové projednávání případu zdržela chyba v doručení rozsudku. Rozhodnutí nedostal Albáncův advokát, a nestihl proto včas navrhnout opakování procesu. Muže se ale zastal Nejvyšší soud.

(SCa, www.ceskoaktualne.cz, foto: ČTK)

Přejít nahoru