Adolf Hitler měl jako dítě na kahánku. Bohužel přežil…

V novinách Donauzeitung z roku 1894 byla objevena zpráva, že v lednu toho roku se jakýsi čtyřletý chlapec propadl pod led v řece Inn v jihoněmeckém Pasově. Tonoucí dítě zachránil jiný chlapec. Noviny sice jméno dítěte neuvedly, ale podle historiků vše svědčí pro to, že tonoucím byl právě budoucí Führer, jehož rodina tou dobou žila v Pasově.

Svědčí o tom i výpověď faráře, který krátce před svou smrtí v roce 1980 vyprávěl, že jeho předchůdce zachránil v dětství topícího se chlapce z řeky Inn a že šlo o malého Hitlera. Incident popsala ve své knize „ Out of Passau – Von einer, die auszog, die Heimat zu finden“ i německá spisovatelka Anna Rosmus, ačkoli ho znala jen z doslechu. Nicméně připomněla, že v dobách Hitlerova dětství byly břehy Innu ideálním místem pro dětské hry.

Naštěstí pro Hitlera (a k velké smůle mnoha miliónů lidí) ho z ledového sevření vytáhl o něco starší chlapec. Sám Hitler také často dával k dobru, že si jako dítě rád hrával na břehu Innu na indiány a kovboje. To, že málem utonul, ale nikdy nezmínil.

(procproto.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru