Chovat doma kočku je zdraví prospěšné, tvrdí vědci

Na vzorku téměř 4500 dospělých se údajně ukázalo, že vlastnictví kočky představuje o 40 procent nižší riziko výskytu smrtelného srdečního záchvatu. Z toho vědci podle serveru BBC News vyvozují, že přítomnost kočky v domácnosti může snižovat pocity stresu a úzkosti, a tak chránit jejího majitele před kardiovaskulárními chorobami.

Felinoterapie se dnes běžně používá v řadě léčebných zařízení a rehabilitačních ústavů jako podpůrná léčba somatických i psychických poruch. Vlastní výzkum provedli i egyptští vědci a dospěli také k zajímavým závěrům. Dříve se například soudilo, že předení kočky působí příznivě na nervovou soustavu, a když člověk zvíře hladí, provádí specifickou masáž akupunkturních bodů, čímž si stimuluje imunitu.

Jenže kočka vám svým předením dává najevo i to, jaký je váš skutečný zdravotní stav a snaží se vás rovnou léčit! Pokud vás trápí žaludek, přede nižším tónem, když máte něco s plícemi či průduškami, přede zvučněji, a bolest hlavy se pokouší odstranit vyššími a hlasitějšími zvuky. Délku a intenzitu jednotlivých seancí „ordinuje“ kočka podle toho, jakou nemocí trpíte.

Je také zajímavé, že každé plemeno se specializuje na terapii konkrétního onemocnění. Peršanky jsou skvělé při léčbě nachlazení a respiračních nemocí, kočky s dlouhou srstí pomáhají při léčbě nemocí zažívacího traktu, britská modrá kočka je odbornicí na srdce, a stres z vás nejlépe odbourá obyčejný krátkosrstý mourek. Důležitá je také barva srsti. Pokud máte problémy s usínáním, vezměte si do ložnice černou kočku, jestli vás často honí mlsná, pořiďte si bílou kočku, a v případě, že vás trápí výpadky paměti, komunikujte se zrzavou kočkou.

(procproto.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru