Generál Pavel věrně sloužil socialistické soustavě v čele se SSSR a trénoval boj proti imperialismu v čele s USA. Nyní činí bez uzardění pravý opak, stejně jako Pavel Telička v diplomacii…

Když se ze spojence stal nepřítel a z nepřítele spojenec, Winston přepíše novinové články, které v minulosti vyšly. Velký bratr se totiž nikdy nemýlí, má absolutní pravdu. Ve skutečnosti se nelze spolehnout na pravdivost ani u letopočtu.

Na každém kroku i v soukromí vás sleduje ideopolicie pomocí všudypřítomné techniky. Myšlenky proti oficiálním doktrínám jsou ideozločin, který se tvrdě trestá. Děti jsou ve stranické organizaci vychovávány k udávání rodičů.

I Winston je zatčen. Při těžkém mučení prozradí vše. Přeje si zemřít, ale nemá možnost. Ptá se sám sebe i svých mučitelů, co po něm Strana ještě chce. Pochopí, že cílem vůbec není dostat z vězně informace a pak jej popravit. Strana jej chce zlomit. Chce po něm, aby upřímně miloval Velkého bratra a bezmezně mu věřil. To se zdá zhola nemožné. Ale surovost promyšleně kombinovaná s vlídnými domluvami a obdobími klidu nakonec vedou k cíli. Winston je zcela pokořen.

Zpátky na svobodě už je jiným člověkem. Znovu je zaměstnán na Ministerstvu pravdy a dokonce lépe placen. Winston si uvědomuje, že navzdory všemu teď Velkého bratra miluje a ctí.

Diktatura vládne tak efektivně, že si lidé přestávají uvědomovat jiné možnosti, přestávají myslet. Vnímají jen hesla a strojově vytvářenou zábavu (romány, poezii i hudbu). Prakticky nikdo už na způsobu života, který lze shrnout do několika hesel, nevidí nic špatného.

Doublethink
Ke kontrole kolektivního myšlení slouží doublethink, schopnost udržet pohromadě dvě zcela protikladné informace a zároveň oběma pevně věřit. Vědomý proces vyžaduje inteligenci, ale zároveň musí být nevědomý, protože lež není přípustná, Strana nelže. Každý ví, že v prostorách Ministerstva lásky (v newspeaku Lamini) jsou cely a mučírny pro politické vězně, Ministerstvo pravdy (Pramini) se programově zabývá lhaním, ekonomika Ministerstva hojnosti (Hojmini) vede k hladomoru, Ministerstvo míru (Mírmini) řídí válku. Člověk cvičený v doublethinku v tom ale nevidí spor. Jestliže Strana říká, že Eurasie je úhlavní nepřítel Oceánie, pak byla nepřítelem odjakživa bez ohledu na klamnou vzpomínku, že ještě před 10 minutami byla spojencem…

Newspeak
Od řadového obyvatelstva Oceánie se vyžaduje, aby upřímně jásalo nad prací Strany a ze srdce nenávidělo její nepřátele, ale zároveň o ničem moc nepřemýšlelo. Veškeré lidské emoce, city a potřeby jsou programově přesměrovány na jiné cíle v souladu s ideologií. Jedním z nástrojů k upevnění pravověrného myšlení je newspeak, jazyk uměle vytvářený speciálním oddělením Ministerstva pravdy. Do budoucna má v Oceánii zcela nahradit angličtinu, které se říká oldspeak. Cílem je zjednodušení jazyka natolik, aby ideologicky závadné myšlenky nebylo možné ani slovně vyjádřit, případně aby působily absurdně už na první dojem. Newspeak je jediným jazykem, jehož slovní zásoba se nerozšiřuje, ale naopak zužuje s každým vydáním nové verze Slovníku. Všechny vedlejší významy slov jsou potlačeny, slovní zásoba zredukována na nezbytné minimum, citové zabarvení mají jen výrazy podporující Angsoc a odsuzující jeho nepřátele.

Ideozločin
Ideozločin je jakýkoli zločin proti Straně a může být spáchán slovy či skutky, nebo myšlením. Ideozločin je trestán v některých případech i smrtí. Podobně jako opatření newspeaku, který pomalu ale jistě omezuje „manévrovací prostor“ pro vyjádření závadných myšlenek v Orwellově 1984 jsou uváděny v praxi praktiky, které směřují k vymýcení ideozločinu.

Smithovi z masa a kostí říkejme, čistě náhodně, třeba Fendrych. Nevím čím na Lamini prošel, ale funguje to.

Velký bratr se usídlil v Bruselu, má vždy pravdu a také to není jedna osoba. Nevolení vyvolení, členové Vnitřní strany, vyjmuti z daní, chráněni doživotní imunitou, žijí v od reality izolovaném světě.

Ideopolicie má mnoho jmen, některá dokonce poetická – Elfové. Socialistický ministr vnitra a vícepremiér vlády Hamáček přeměnil v ideopoliciipřed pár dny dokonce protimafiánský útvar. Nedávno v Británii navštívila policie dámu, která na sociální síti vyjádřila kritický názor na vládní přístup k řešení Brexitu s tím, že se sice nejednalo přímo o zločin, ale že by měla být napříště s kritikou opatrná. Ne, nejedná se o věty z románu 1984. Knihy Jordana Petersona už se nesmí prodávat, protože ho kdosi vyfotil poblíž někoho, kdo má na triku nápis proud islamophob. Ideozločin vpravdě hrdelní. Zato fotografie mladého Fialy s Posseltem ze sešlosti Kalergiho pohrobků uvedla uvědomělého panevropana mezi prominentní poskoky Vnitřní strany.

I dnešní děti jsou po vzoru Pavlíka Morozova vzdělávacím systémem patřičně ideologizovány. Doma pak opravují své rodiče za oldthink ideozločiny.

Příkladů doublethinku nám média i politici dávají bezpočet:
Merkel: pracovníci ze zemí V4 nemohou pracovat na Západě – rozvrátili by náš pracovní trh
Merkel: potřebujeme nutně uprchlíky, aby zachránili náš pracovní trh

Merkel: Multikulturalismus naprosto selhal
Merkel: Herzlich wilkommen, Wir schaffen das

Generál Pavel věrně sloužil socialistické soustavě v čele se SSSR a trénoval boj proti imperialismu v čele s USA. Nyní činí bez uzardění pravý opak, stejně jako Pavel Telička v diplomacii, Andrej Babiš v byznysu, nebo Pavel Rychetský v justici. Kalousek arbitr morálky. Doublethink reloaded.

I newspeak se uchytil. Genderově fluidní, afroameričan, afroafričan, třetí pohlaví, sedmdesáté první pohlaví, fake news, hybridní hrozba, více Evropy, těhotný muž, žena s penisem, bílá nadřazenost, islamista..

Skeptik trefně namítne: Kecy, EU není velký bratr – vždyť si tady cintáte pentli a nikdo vás nezašije. Nehodnoťme stav, ale proces, směr a dynamiku. Kam míříme? K více svobodám a individuální odpovědnosti, nebo k všeprostupujícímu státu a korporacím s plnou kontrolou všech a všeho?

Socialista a rosenkrucián Orwell nenapsal ani tak dystopický román, jako návod, jak na věc. Mezi soudruhy z Evropské komise má evidentně mnoho věrných čtenářů. Fanoušci Starwars si hrají na Luka a Darth Vadera, Juncker s Mogherini a spol naplňují vizi Velkého bratra. Úspěšněji, než by si většina Evropanů přála.

O tomto webu

IDNES.CZ

Opráski sčeskí historje zmizely na několik hodin z Facebooku, už jsou zpět – iDNES.cz

Populární facebooková stránka Opráski sčeskí historje nemohla několik dní přidávat nové příspěvky. Ze sociální sítě dnes na několik hodin zmizela úplně. Nakonec ji správci vrátili zpět. Podle autora, kreslíře Jaze, bylo za zmizením nahlašování od uživatelů Facebooku….

(zdroj: euportal.cz, Radim Fiala, foto: archiv)

Přejít nahoru