Evropským stromem roku je 135 let stará mandloň z Maďarska. Česká stoletá Lípa svobody z Velkých Opatovic skončila pátá

a získala největší podporu veřejnosti v anketě Evropský strom roku organizované pod patronátem evropského komisaře pro životní prostředí Karmenu Vella. Díky zisku více než 45 tisíc hlasů si převzala prestižní ocenění z rukou ředitele Nadace Partnerství  na slavnostním vyhlášení v Evropském parlamentu, které se konalo 19. března.

 

Mandloň nejen obyvatelé města považují za symbol věčné obnovy a vzdělání díky jeho sněhobílým květům. Návštěvníkům tohoto kouzelného místa jeho stromové dominanty se naskytne úchvatné panorama na celou Budapešť.

Česká stoletá Lípa svobody z Velkých Opatovic zůstala v evropské konkurenci zemí pátá. Získala podporu od 22 294 hlasujících. Jde o jedinou z původně šestnácti lip vysazených při vzniku Československa. Už sto let tak připomíná vznik samostatného státu a ukončení první světové války.

Na pomyslnou bednu vítězů se probojoval ještě ruský Dub z vesnice Abramtsevo a portugalský zástupce Světlý dub cesmínovitý z Monte Barbeiro. V evropském hlasování soupeří vítězové národních kol.

V tomto ročníku se v anketě sešlo na 311 tisíc platných hlasů z patnáctky zemí napříč Evropou. Do soutěže se povedlo aktivně zapojit desítky komunit i organizací, institucí a měst, která se doslova bila za své stromy.

S oficiálním příchodem jara se šance na zisk populárního titulu otevřou novým zájemcům. Od 21. března do 30. dubna jednotlivci, školy, spolky i obce, které chtějí pomoci stromům ve svém okolí, nominovat své zelené oblíbence prostřednictvím portálu stromroku.cz. Z nich pak porota vybere celkem dvanáct, mezi kterými se v online hlasování rozhodne, kdo půjde za Česko do Evropy jako Strom roku 2019.

(SCa, ceskoaktualne.cz, Foto: European Tree of the Year)

Přejít nahoru