Černobyl – 8 faktů o havárii, o kterých jste možná nevěděli

Pozadí nehody

Havárie čtvrtého bloku nemohla být pro vedení Černobylské elektrárny zas tak překvapivá. Služba bezpečnosti Ukrajiny (SBU) v roce 2006 odtajnila informace, o kterých se do té doby nevědělo. Během dvou let, které předcházely tragédii, došlo v této elektrárně k 5 nehodám a 63 selháním zařízení. Důvodem bylo nedodržování technologických postupů při montážních pracích.

V Černobylské elektrárně došlo dva roky před katastrofou k 5 nehodám a 63 selháním zařízení.

Kdo byl vinen?
K výbuchu došlo v průběhu experimentu, který měl ověřit, jestli bude elektrický generátor při rychlém uzavření přívodu páry do turbíny při svém setrvačném doběhu schopen ještě zhruba 40 vteřin napájet čerpadla havarijního chlazení. Pro tento účel byl zapotřebí výkon 700 MW, ale ten před zahájením pokusu klesl na 30 MW. Operátor se pokusil obnovit výkon, a když se začal prudce zvyšovat, stiskl tlačítko nouzového vypnutí. Za viníky incidentu byli více než 20 let považováni pracovníci velínu, ale později byli osvobozeni. Zjistilo se totiž, že jednali v souladu s tehdy platnými pokyny a bezpečnostními předpisy.

Viník nebyl jen jeden…

Počet obětí
Přesný počet obětí katastrofy není dosud znám. Podle některých informací může jít až o 100 tisíc mrtvých. Ze zamořené oblasti se muselo navíc evakuovat dalších 250 tisíc lidí.

„Město duchů“
O Pripjati, ve které žili zaměstnanci elektrárny, se mluvilo jako o „městě mladých“. Věkový průměr zdejších obyvatel nedosahoval ani 30 let. Dnes je Pripjať známá jako „město duchů“, protože se všech 47 500 obyvatel muselo druhý den po havárii evakuovat. Jenže ne všichni se dokázali se svými domovy rozloučit. Asi 300 lidí se sem zhruba po měsíci vrátilo. Území, na kterém se usadili, se říká „vyloučená zóna“ a o jejích obyvatelích se mluví jako o „poustevnících“.

Fauna a mutanti
Lidé, kteří vyloučenou zónu v okolí Pripjati navštívili, se prý shodují, že zdejší příroda a zvířata se významně odlišuje od běžné flóry a fauny. Nezávislý expert Vjačeslav Konovalov uvedl, že v kontaminované oblasti viděl osminohá hříbata, dvouhlavá selata a zvířata s otevřenou břišní dutinou. Kromě toho hladina vody v řece Pripjať stále klesá. To je dáno tím, že ve vyloučené zóně prakticky neprší ani nesněží.

Jiní vědci tvrdí, že existence mutantů je naprostý nesmysl. Potvrzují ale, že v blízkosti Černobylu se opravdu můžeme setkat s méně obvyklými zástupci zvířecí říše, například s vlaštovkami s netypickou barvou peří či s mimořádně vzácnými černými jeřáby. Zmiňují také případy gigantismu. Nicméně jejich tvrzení mnozí zpochybňují a internetem kolují informace, že důkazy o mutantech konfiskují úřady.

Duchové Pripjati
„Město duchů“ Pripjať přitahuje milovníky paranormálních jevů, jejichž informace nahánějí husí kůži. Tito turisté tvrdí, že v okolí města viděli nejrůznější třpytivé siluety a stíny. Někteří je dokonce vyfotografovali nebo natočili na video. Jejich informace potvrdil i TV pořad „Směr – pravda“, který v roce 2000 provedl vlastní šetření.

„Město duchů“ Pripjať přitahuje milovníky paranormálních jevů, jejichž informace nahánějí husí kůži.

Černobyl po havárii
Na místo smrti se postupně vrací život. Uzavřenou elektrárnu přikrytou sarkofágem kontroluje 730 lidí. Také v Pripjati se opět objevují policisté, lékaři a další lidé, kteří monitorují úroveň radiace. „Poustevníci“, kteří se sem vrátili hned v roce 1986, tvrdí, že celou dobu jedli pouze potraviny, jež si sami vypěstovali, a žádnými nemocemi z ozáření netrpí. V roce 2019 byla ve zdejším kraji zvaném Polesí spuštěna mobilní komunikace. Aby se v oblasti zabránilo lesním požárům, byla tu také vybudována nová velká stanice.

Bude se Černobyl opakovat?
V Rusku dodnes funguje 10 jaderných elektráren černobylského typu a obyvatelé okolních obcí se bojí, že by se katastrofa z 26. dubna 1986 mohla opakovat. Experti ale ujišťují, že něco takového není možné – v posledních letech došlo v těchto elektrárnách k řadě významných technologických změn a vylepšení, takže možnost podobné katastrofy je zcela vyloučena.

(zdroj: procproto.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru