Muslimka, si stěžovala že kvůli burkina plavkám musela opustiť bazén na Novém Zélandu

Rada na Novém Zélandu se omluvila muslimské ženě, která musela opustit bazén vo West Wave v Hendersonu kvůli Burkina plavkám.

Svědek incidentu řekl, že žena byla součástí větší skupiny, která měla na sobě plavky, které jí zakrývaly hlavu až k pažím a nohám. Byly to „burkini“, které byly vyrobeny z materiálu vhodného k plavání.

“Jedna žena pak šla do bazénu se svými dětmi. Když v něm byla tak přišel za ní záchranář a řekl ji, aby odešla,” řekla žena.

Jednatelka rady pro aktivní rekreaci Jane Aickinová uvedla, že oblečení, ve kterém ženy plavaly, se nepovažovaly za „burkini“, které jsou vyrobeny z materiálu vhodného k plavání.

Na webových stránkách bazénu se říká, že „vhodné“ plavky je třeba nosit neustále. To zahrnovalo plavání ze šortkami nad kolenem a vyrážkou nahoru. Spodní prádlo a džínové kraťasy však nejsou povoleny.

“Přijímáme, že to může být někdy občas matoucí a tvrdě pracujeme na tom, aby se tato pravidla pro každého objasnila,” řekla Aickinová.

Mluvčí islámské ženy Anjum Rahman požádala společnost West Wave Pools, aby přehodnotila svou politiku plavek a umožnila plavky pokrývající celé tělo.

“Je opravdu důležité, aby všichni členové komunity měli veřejné bazény, které jsou pro ně přístupné jak z důvodů bezpečnosti, tak pro rekreaci,” uvedla.

“Obzvláště žijící v zemi, jako je Nový Zéland, mají dovednosti v oblasti bezpečnosti vody. Jsou nesmírně důležité a my víme, že tyto dovednosti nedostává dost muslimských žen. Myslím, že rada Aucklandu to sama uznala, a chtějí zlepšit dostupnost, proto je tento incident tak nešťastný. “

Aickinová se omluvila a řekla jedné členkine skupiny, že bude při příští návštěvě bazénu vítána.

Před třemi měsíci si žena stěžovala poté, co byla vyhozená z bazénu v radnici Aucklandu v Albany, protože její bikiny byly považovány za nevhodné.

V roce 2016 se ve francouzských prezidentských volbách stal problém „burkini“ asi 30ti francouzských měst a tento problém se znovu rozšířil, když úřady v Grenoblu zakázaly ženám nosit je.

(The Gurardian, foto: Youtube, ceskoaktualne.cz)

 

Přejít nahoru