Archeologové našli pozůstatky starověkého válečníka, který zemřel před 2000 lety z „neúspěšné operace mozku“ pohřbeného vedle batole pokrytého klenoty v Rusku

Byl pohřben vedle „elitního“ batole, které dostalo do posmrtného života na sobě zavěšené ohromující velké zlaté náušnice, náramek z polodrahokamů, náhrdelníky z korálů, ametystu, skla a kornelií.

Dítě bylo pohřbeno s drahokamy zobrazující scény z mýtů starověkého Řecka.

Archeologové se snaží přijít na to, zda jsou spojeni bojovník a dítě, jehož pohlaví ještě není určeno.

Byly nalezeny v přilehlých hrobech z doby před asi 1 800 lety.

Sarmatský válečník měl krátký meč bez rukojeti z oranžové kůže se sadou šípů.

Odborníci říkají, že zející mezera v jeho hlavě nebyla ranou na bojišti, ale spíše zoufalým pokusem starých lékařů o záchranu života.

Archeolog Damir Solovyev řekl: „Velká kulatá díra ukazuje na neúspěšnou operaci lebky.”

“Okraje dír nemají žádné stopy po opětovném růstu kostní tkáně, což znamená, že muž během operace pravděpodobně zemřel. “

Batole mohlo být ve věku kolem dvou let a příčina smrti je nejasná.

Ale dítě, jehož mléčné zuby nebyly úplně zformovány, bylo pohřbeno velkou sbírkou pozoruhodných šperků, které naznačovaly, že dítě mělo přední místo v kočovné společnosti.

“Hrob je doslova osprchován korálky všech velikostí,” řekl Solovyov.

„Uvnitř pohřbu byla nalezena úžasně zachovaná olejová nádoba ve tvaru kachny a několik úžasných příkladů drahokamových šperků zobrazujících scény z mýtů starověkého Řecka.”

“Jeden z nich ukazuje legendárního hrdinu Perseuse, který drží hlavu Medusy Gorgonové.”

Operace mozku nebo trepanace byla známa ve starověku.

Výzkum v Rusku naznačuje, že prehistoričtí lékaři provádějící primitivní postupy tohoto druhu užívali konopí, magické houby a dokonce i šamanské praktiky, jako je extatické tance, jako anestetika k utlumení bolesti.

Cílem chirurgického zákroku může být zmírnění těžkých bolestí hlavy, vyléčení hematomu, po poranění lebky nebo snaha o překonání epilepsie.

Archeologické naleziště v regionu Astrachaň, poblíž Kaspického moře, objevil na začátku tohoto roku místní farmář, který našel bronzovou nádobu.

(Daily Mail, foto: AP, ceskoaktualne.cz)

Přejít nahoru