Jaké dary si přivedly kosmonauti z měsíce a naopak jaké “dary” tam nechali?

Je to už téměř 50 let, co první návštěvníci přistáli na měsíci – 20. července 1969. Když Neil Armstrong podnikl první krok lidí na povrchu Měsíce, 600 milionů lidí se kolem televizorů nacpalo.

Svět se nemohl dočkat, až uvidí, co astronauti přinesli domů – tajemný měsiční prach a starobylé skály. Ale astronauti nebrali věci jen z Měsíce.

Zanechaly věci, včetně vědeckých experimentů, nástrojů, batohů, bot a sáčků na potraviny. Astronauti také měsícu dali několik zvláštních dárků.

Posádka Apolla 11, první chodci na Měsíci, přivedla na Měsíc silikonový disk o velikosti 50 centimetrů. Obsahuje „zprávy dobré vůle“ od vůdců 73 zemí psaných malými písmeny vyrytými na disku.

Každá zpráva podporovala přátelství. Jednu zprávu od Pierra Trudeaua, kanadského premiéra v té době, zněla: „Muž se natáhl a dotkl se klidného měsíce. Kéž tento vysoký úspěch umožní člověku znovuobjevit Zemi a nalézt tam mír.”

Silikonový disk byl umístěn uvnitř hliníkové kapsle, aby byl chráněn před tvrdými teplotami na měsíci. Astronauti opustili kapsli v moři v klidu, v oblasti, kde přistáli a prozkoumali ji.

V únoru 1971 překvapil Alan Shepard (Apollo 14) svět, když se odrazil přes měsíc s golfovými holemi a dvěma golfovými míčky, které propašoval na palubu. S televizní kamerou se pohyboval. Shepard se pokusil několik houpaček jednou rukou, než konečně poslal do vesmíru míč na 200 metrů. Tyto dva míčky se staly jedinečnými dary na Měsíci. (Jsou pohřbeni pod měsičním prachem.)

Když Charles Duke přišel na Apollo 16 v roce 1972, přinesl osobní dar. Na jeho poslední den umístil na šedý, zaprášený povrch fotku své rodiny – Duke, jeho ženu a jejich dva mladé syny. Po všech těch letech však obraz pravděpodobně vybledl na bílou, podle Daveho Williamsa z NASA Goddard Space Flight Center v Greenbeltu v Marylandu.

„Měsíc nemá žádnou atmosféru, nemá žádnou ochranu před ultrafialovým zářením, a tak je sluneční světlo obzvláště intenzivní,“ vysvětlil Williams.

Všech šest měsíčních misí za sebou zanechalo americkou vlajku zasazenou do skalnaté půdy. Ale Williams říká, že už zřejmě zmizeli.

“Vlajky byly vyrobeny z nylonu,” řekl, “takže je pravděpodobné, že intenzivní UV záření, kombinované s teplotními extrémy mohlo způsobit, že se za posledních téměř 50 let rozpadnou.”

Poslední tři mise – Apollo 15, 16 a 17 – každý přinesl měsíční rover. Mohli by je budoucí průzkumníci vytáhnout na spin? “Ne tak”, řekl Williams.

„Byly napájeny bateriemi. Na Měsíci se teploty pohybují od téměř 250 stupňů během dne až po mínus-250 v noci. To by zničilo baterii. “

Ačkoli většina položek na měsíci byla poškozena prudkými teplotami a drsným slunečním světlem, Williams říká, jeden druh mementa od přistání měsíce zůstane.

„Vidíme stopy, které astronauti zanechali v obrazech pořízených dnes Lunar Reconnaissance Orbiter. Vzhledem k tomu, že na Měsíci není vzduch ani voda, není téměř nic, co by stopy zničilo, takže některé z nich mohou trvat miliony let. “

Tyto stopy jsou trvalou připomínkou 12 statečných návštěvníků.

(Washington Post, ceskoaktualne.cz, foto: NASA)

Přejít nahoru