Robert Ballard našel Titanic. Může najít letadlo Amelie Earhartové?

Pak se slehla zem pod nimi.

Navzdory mnoha pokusům je nikdo nebyl schopen najít.

Nyní Robert Ballard, muž, který našel Titanic, plánuje ich hledat.

7. srpna odjede ze ostrova Samoa do Nikumaroro, neobydlený ostrov, který je součástí mikronézského národa Kiribati.

Expedici natočí společnost National Geographic pro dvouhodinový dokumentární vysílání 20. října.

National Geographic Explorer ve velkém přináší do tohoto historického průzkumu nejmodernější výzkumnou loď, E / V Nautilus a rozsáhlé podvodní znalosti.

Kromě lokalizace Titanicu objevil Ballard zbytky hlídkové lodi druhé světové války Johna F. Kennedyho v Šalamounovém moři, německé bitevní lodi Bismarck v Atlantiku a mnoho starověkých lodí v Černém moři, jakož i hydrotermální průduchy poblíž Galapágy.

Lidé hledali Earhartovů od té doby, co zmizela. Pobřežní hlídka USA a námořnictvo dva týdny sledovaly oblast loděmi a letadlem.

George Putnam, manžel Earhartové, si vybral civilní námořníky, aby pokračovali v pátrání. Nakonec vláda USA prohlásila, že letadlo s největší pravděpodobností havarovalo a potopilo se do Pacifiku.

Teorie o tom, co se stalo Earhartové, se však hojně rozšířily, včetně toho, že byla Japonky zajata a popravena, nebo dokonce, že přežila v tajnosti jako hospodyňka v New Jersey.

V průběhu let hledali nadšenci na Marshallových ostrovech, na Saipanu a hluboko pod vodou stopy po Earhartové nebo jejím letadle.

Jednou převažující teorií navrženou Mezinárodní skupinou pro obnovu historických letadel (TIGHAR) je, že Earhartová a Noonan přistáli na Nikumaroro.

Korálový útes se nachází 350 námořních mil jihozápadně od Howlandu, poblíž letové linie (157 NW 337 SE), kterou Earhartová identifikovala ve své poslední potvrzené rádiové zprávě. Na ostrově je plochý útes, kde Earhart mohl při odlivu přistát Electru.

TIGHAR poslal na ostrov 13 výprav, včetně jedné s National Geographic, která přinesla forenzní psy k hledání Earhartových zbytků.

Psi navázali na zjevný kemp, kde člověk už dávno umřel a rozložil se.

Amelia Earhartová rok 1937

Nebyly nalezeny žádné kosti, ale byly odebrány vzorky půdy a probíhá testování DNA.

“Upřímně doufám, že expedice bude úspěšná,” říká Ric Gillespie, výkonný ředitel společnosti TIGHAR. Hypotézu Nikumaroro považuje již dávno za prokázanou.

„Veřejnost chce kus letadla,“ říká.

“Jsem lovec – musíte se stát kořistí, kterou lovíte,” říká mořský geolog a bývalý důstojník námořnictva, který si představoval, že čelí Earhartovým rozhodnutím. “Sadnul jsem si do kokpitu a začal jsem se stávat Amelií.”

Příští měsíc bude lov probíhat v moři i na souši. Tým vedený archeologem National Geographic Society Fredrikem Hiebertem bude vyčesávat konkrétní místa na ostrově, zatímco na podvodní fázi bude dohlížet Ballard a Allison Fundis, hlavní provozní ředitel společnosti Trust pro průzkum oceánů.

Ballardova vyhledávací strategie, vyladěná na více než 150 hlubinných expedicích, vyžaduje použití sonaru k mapování mořského dna a rozmístění různých dálkově ovládaných vozidel, včetně těch, která se mohou ponořit až do hloubky 13 000 stop.

V průběhu své dlouhé, význačné kariéry – včetně nedávného jmenování do čela NOAA v Ocean Exploration Cooperative Institute – Ballard často říkal, že se zabývá hledáním věcí.

Ale 77 letý průzkumník se zdá být o nadcházející expedici trochu filozofičtější, což by mohla být jedna z jeho posledních.

“Možná by se některé věci neměly najít,” říká. “Uvidíme, jestli je Amelia jednou z nich.”

(National Geographic, foto: NG, ceskoaktualne.cz)

Přejít nahoru