Italská politická krize, která se projevuje v bitvě u lodí migrantů

Dva týdny po záchraně migrantů ve Středozemním moři u Libye vstoupila španělská záchranná loď Open Arms do italských teritoriálních vod poté, co italský soud zrušil zákaz predložen ministrem vnitra Mattea Salvinim. Salvini odpověděl obnovením zákazu vstupu do italských vod a přistání na ostrově Lampedusa, aby migranti vystoupily z lodě, ale ministryně obrany Elisabetta Trentanová odmítla jeho podpis.

“Den 14-tý. Vidíme zemi Lampedusa,” tweetla loď Open Arms.

Trentová řekla, že jednala na základě „poslouchala jsem své svědomí“.

„Nemůžeme zapomenout, že za polemikou těchto dnů jsou děti a mladí lidé, kteří byli vystaveni násilí a všem druhům zneužívání,“ řekla ve svém prohlášení vysvětlujícím její odmítnutí. “Politika nemůže ztratit lidstvo.”

„Italové potřebují silnou vládu, která nedovoluje plachost, když je v sázce bezpečnost a hranice vlasti,“ odpověděl Salvini.

Prudké hádky mezi Salvinim, který vede stranu proti-migrantské Ligy, juniorským partnerem populistické vlády, a Trentovou, která je z pětihvězdičkového hnutí, hlavní koaliční stranou, odráží explodující politické napětí.

Salvini tvrdí, že Itálie již v posledních letech přijala stovky tisíc migrantů zachráněných na moři, kteří požádali o azyl.

Trvá na tom, že další země Evropské unie by měly přijímout více migrantů.

Španělská vláda uvedla, že vezme některé z migrantů na loď za předpokladu, že tak učiní i jiné evropské národy.

“Naše země je připravena podílet se na vyváženém rozložení migrantů na palubě lodi,” uvedl kancelář předsedy vlády Pedro Sánchez.

Salvini otevřeně vede kampaň za předčasné volby Itálie, přestože nebyly stanoveny žádné nové volby. Pojmenoval aj situaci okolo lodě Open Arms, poslední ze série samostatných rozhodnutí, a obvinil italskou migrační situaci z předchozích středo-levicových vlád vedených Demokratickou stranou (PD), nyní největší opoziční silou parlamentu.

“Díky tomuto předpokládanému pojetí lidskosti se Itálie v letech vlády PD stala uprchlickým táborem Evropy,” uvedl Salvini na Facebooku.

Manévrování mezi italskými politickými vůdci tento týden zvýšilo možnost, aby 5 hvězdičkové formování spojenectví s Demokraty narušilo Salviniho snahu o premiérství.

Salvini se zavázal odvolat se k soudnímu rozhodnutí ohledně lodi.

„Člověk nemůže pochopit, proč mu italský soudce může dovolit vstoupit do našich vod“, poté, co byla loď dříve v maltských vodách, Salvini tweetoval.

Italské státní rádio RAI uvedlo, že nedaleko námořnictva jsou dvě námořní lodě, které se hlásí ministerstvu Trenty, aby evakuovaly děti, den poté, co Conte požádal Salviniho, aby jim umožnil opustit loď.

(AP, ČA, foto: AP)

Přejít nahoru