Rozhovor pro Česko Aktuálně: “Slovensko neposkytlo domov žádným uprchlíkům,” Zuzana Vatráľová, vedoucí Úradu Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) na Slovensku

Slovensko se jako členský stát Evropské Unie rozhodlo ještě v roce 2018 poskytnout dočasný domov pro 250 uprchlíků. Mělo to být na dobu nejvíc 6 měsíců. Následně měli být umístěni do svého cíle cesty. Máte informace jaký byl jejich následný osud?

 

Podľa našich informácii Slovensko v roku 2018 neposkytlo dočasný domov žiadnym utečencom.

 

Víte nám poskytnout informaci za první půlrok 2019 o počtu uprchlíků, kteří přechodně pobývali na území Slovenska a jaká byla jejich cílová stanice?

 

Nemáme žiadne informácie o utečencoch, ktorí by sa v prvom polroku 2019 dočasne nachádzali na území SR.

 

Pro lepší pochopení dané problematiky nám, prosím, můžete přiblížit cestu uprchlíků od jejich zadržení na území Slovenska až po jejich cílovou destinaci, kde se tito lidé zdržují, resp. pobývají a kdo hradí jejich náklady (výška?) na pobyt?

 

Všetky žiadosti o udelenie azylu podané na území Slovenskej republiky posudzuje Migračný úrad Ministerstva vnútra SR. Žiadatelia o azyl sú počas rozhodovania o ich žiadosti spravidla umiestnení na 30 dní do uzavretého azylového zariadenia v rámci karanténnych opatrení a neskôr do otvoreného azylového zariadenia. Ak majú iné možnosti ubytovania, môžu využiť aj tie. Náklady spojené s pobytom v azylovom zariadení, strava, zdravotná starostlivosť a základné hygienické potreby sú hradené z rozpočtu SR.

(ptal se Štefan Čambal, odpověděla Zuzana Vatráľová, ceskoaktualne.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru