Aston Martin DB5 z roku 1965 od Jamese Bonda s pracovními pomůckami prodáno v aukci za 9,4 milionu

Aston Martin DB5 z roku 1965 byl jedním ze čtyř automobilů vyrobených pro dané filmy, z nichž tři dodnes existují.

Dotyčné vozidlo se nikdy neobjevilo ve filmech a místo toho bylo použito na propagačních akcích ve Spojených státech pro špionážní funkci Thunderball z roku 1965.

Může se pochlubit 13 pracovními úpravami, včetně sekaček na pneumatiky, kulometů a neprůstřelného štítu.

Bondova trvalá láska k DB5

Aston Martin DB5 se poprvé objevil ve filmu Goldfinger z roku 1964 a za volantem byl původní herec, který stvárňil Jamese Bonda – Sean Connery.

Od té doby se objevil v šesti dalších filmech o Bondovi: Thunderball, GoldenEye, Tomorrow Never Dies, Casino Royale, Skyfall a Specter.

V rozhovoru s RM Sotheby před prodejem Connery uvedl: „Tyto DB5 jsou úžasné – pamatuji si na drcení pneumatik i na propagační akce s těmito vozy.“

„Od Goldfingere a Thunderballe se staly stále ikoničtějšími. Ve skutečnosti jsem si relativně nedávno koupil velmi podobnou DB5.“

Podle společnosti RM Sotheby’s byl úspěch společnosti Goldfinger také úspěchem společnosti Aston Martin, která zaznamenala nárůst prodeje DB5, který podpořil bezprecedentní úroveň výroby.

Specialista Barney Ruprecht řekl o prodeji: „Žádné jiné auto v historii nehrálo důležitější vedoucí roli ve filmu a v popkultuře než Aston Martin DB5.”

(News, foto: Thompson Reuters, ČA)

 

Přejít nahoru