Jakou roli hraje v ekosystému Ovád?

Každý, kdo tráví čas v lese v severních podnebích, zná nepříjemný skus motýla. Nejsou nic jako jejich jemnější bratranci, komáře, které vás jemně koušu a tiše cucají vaši krev.

Naproti tomu ovád může Vás může kousnut a pak zaútočit. Jejich části úst vás jemně pichnou, něco jako komár.

“Ovád má části úst, které jsou jako přímočará pila.” Vystřihne malé trojúhelníkové kousky do naší kůže a odřízne nervy. To je důvod, proč kousnutí okamžitě cítíme, “
říká Oddvar Hanssen, vedoucí inženýr norského institutu pro výzkum přírody.

Potom ovád plivne do rány jed, aby se krev nesrážela, alespoň ne dokud nepoužije část svých úst.

Primitivní druh mouchy

Ovce a komár spolu úzce souvisejí, ale vyvinuli se, aby zaujali různá místa v evolučním stromu, říká Hanssen.

Ovád si vyvinul svůj vlastní způsob, jak věci přežít a reprodukovat. Jedním z klíčových faktorů je, že potřebuje krev – hodně – k produkci vajec.

Komáři i Ovádi jsou patří do Diptera, což je vědecké jméno pro velkou skupinu mušek. Ovádi jsou podle své biologické klasifikace primitivní mouchou – má na svém těle dvě křídla a dva klubové orgány nazývané halteres pro rovnováhu, které mají všechny mušky.

Pouze samice saje krev. Samec létá od květiny k květu, aby vysával nektar.

Studie Ovádů

V Norsku není mnoho vědců, kteří studují koně. Øivind Gammelmo z Nadace Biofokus může přijít s jediným norským akademickým článkem o motýlech. Článek popisuje rozšíření různých typů Ovádů v Norsku.

Norsko obsahuje zhruba 44 000 známých druhů zvířat, ptáků, hmyzu, rostlin a dalších organismů. Vědci se domnívají, že by to mohlo být celkem až 60 000 organismů. Mnoho dosud neobjevených druhů z kategorie – hmyz.

“Mnoho lidí si myslí, že jsme katalogizovali všechny druhy v Norsku, ale není tomu tak.” Neustále objevujeme nové druhy v naší fauně. Například každý rok najdeme pět až deset nových druhů, “říká Hanssen, který studuje brouky jako svou specialitu.

Vědci vědí, že v Norsku existuje 32 druhů Ovádů.

(foto: Pixabay, Sciencenordic, ČA)

Přejít nahoru