Může DNA vyřešit záhadu špičatých lebek z Evropy?

Na místě zvaném Hermanovský vinograd ve východním Chorvatsku archeologové nedávno našli zvláštní pohřební jámu, která obsahovala zbytky tří dospívajících chlapců. Tínedžeri byly pohřbeny někdy mezi 415 a 560 A.D.

Dva z chlapců měli uměle deformované lebky a analýza DNA, zveřejněná dnes v časopise PLOS ONE, nyní odhalila další podivný fakt: Všichni tři chlapci pohřbení spolu měli dramaticky odlišné genetické pozadí.

Ten bez jakýchkoli úprav lebky měl původ ze západní Eurasie, mladík, který měl zvýšenou, ale stále zaoblenou lebku, měl původ z Blízkého východu a chlapec, který měl velmi podlouhlou lebku, měl původ zejména z východní Asie.

„Když jsme dostali staré výsledky DNA, byli jsme docela překvapeni,“ říká vedoucí Mario Novak z Ústavu pro antropologický výzkum v Záhřebu v Chorvatsku. „Je zřejmé, že v této části Evropy žili různí lidé a velmi úzce spolupracovali. Možná použili umělou kraniální deformaci jako vizuální indikátor členství v určité kulturní skupině.“

Umělá kraniální deformace (ACD) zahrnuje vázání hlavy dítěte od dětství k deformaci lebky a jedná se o formu tělesné modifikace, která se praktikuje od kultur neomezeného neolitu v kulturách po celém světě.

V Evropě se praxe ACD objevila kolem Černého moře ve druhém a třetím století nl, dosáhla vrcholu v pátém a šestém století a zmizela na konci sedmého století, říká archeologička Susanne Hakenbecková z University of Cambridge, která studovala modifikaci lebky v Evropě (Hakenbeck nebyl do studie zapojen).

Podle Novaka bylo v Chorvatsku mimo Hermanovský vinograd nalezeno asi tucet lebek ACD, ale vědecké studie těchto lebek nebyly dosud zveřejněny.

Překvapivější příběhy

S jakým tajemstvím přišly k pohřbívání dospívajících v jámě. Hermanovský vinograd je místem velkého neolitického osídlení, v bezprostřední blízkosti však není osídlení od období migrace.

Jednorázový pohřeb nebyl součástí žádného většího, zavedeného hřbitova, a možná byl spojen s komunitou kočovníků nebo skupinou lidí, kteří žili jinde, říká Novak.

Chlapci měli v posledních letech podobnou stravu, což naznačuje, že nějakou dobu žili na stejném místě. Byli pohřbeni spolu s kostmi koní a prasat a jejich příčina smrti není jasná.

Ačkoli neúplné kosterní pozůstatky nevykazují žádné známky násilné smrti, vědci si myslí, že je možné, že dospívající byli zabiti nějakým rituálem, nebo že možná zemřeli na mor nebo jiné rychle zabíjející onemocnění.

(zdroj: National Geographic, foto: M. Cavka (v popise), ČA)

Přejít nahoru