Neuvěřitelné: Muž žil osm dní se zubní protézou v krku

72letý muž bylo operován v nejmenované nemocnici, aby jsi odstranil neškodnou hrudku v břišní stěně, ale o šest dní později se vrátil poté, co mu začala téct krev z úst a bylo stále bolestivé a obtížné polykat jídlo.

Podle zprávy v lékařském časopise BMJ Case Reports byl poslán domů a předepsána ústní voda, antibiotika a steroidy k léčbě toho, co si lékaři mysleli, že jsou důsledky toho, že při operaci měl trubici ve krku a dostal infekci dýchacích cest.

O dva dny později se však elektrikář v důchodu vrátil do A&E se zhoršujícími se příznaky – nemohl spolknout žádný lék, a tak byl tenkrát přijat s podezřením na zápal plic.

Lékaři pak zjistili, že měl přes své hlasové akordy polokruhový předmět, který způsobil vnitřní otok a puchýře.

Zpráva uvedla, že muž odhalil, že jeho protézy „byly ztraceny během všeobecného chirurgického přijetí“ před osmi dny.

Rentgenové paprsky potvrdily, že to bylo cizí těleso uložené v krku, a byl odebrán k nouzové operaci, aby je odstranili – a byl propuštěn o šest dní později.

Zpráva dodala, že se nejednalo o první případ vdechnutí protéz během podávání anestetika.

Řekl: „Nejsou stanoveny žádné národní směrnice o tom, jak by se měl chrup chovat během anestezie.”

„Je však známo, že ponechání protéz během ventilace maskou sáčku umožňuje lepší těsnění během indukce, a proto mnoho nemocnic umožňuje odstranění protéz bezprostředně před intubací, pokud je to jasně zdokumentováno“.

Podle autorů poučení z toho, co se stalo, zahrnovalo jasné zdokumentování před a po každém zákroku, přítomnost zubních protéz nebo falešných zubů – a zajištění toho, aby všichni členové chirurgického týmu byli informováni o tom, co s nimi dělat.

(Sky News, ČA, foto: BMJ)

Přejít nahoru