O 500 let později, jak Magellanova plavba změnila svět

Dva roky po dobrodružství zabili ostrovani na Filipínách portugalského průzkumníka, přičemž Španěl Juan Sebastian Elcano nechal dokončit tříletou cestu. Je to, ale Magellanovo jméno, které je navždy spojeno s plavbou.

„Magellan je stále inspirací aj po 500 let,“ řekl Fabien Cousteau, francouzský filmař a průzkumník, jako jeho dědeček Jacques-Yves Cousteau.

“Byl průkopníkem v době, kdy průzkumníci, kteří odešli do neznáma, měli silné tušení, že se nevrátí.”

Zde je pět způsobů, jak Magellanova cesta poznala lidskou historii a nadále inspiruje vědce a průzkumníky dnes.

Někteří z nich hovořili s agenturou AFP na konferenci v Lisabonu při příležitosti 500 výročí dne 10. srpna.

Historický

Magellanova cesta byla zlomovým bodem v historii, stejně jedinečná jako první cesta do vesmíru a pozdější přistání na Měsíci, řekl vědec NASA Alan Stern, vůdce meziplanetární vesmírné sondy New Horizons.

„Když jako první obíhal planetu, znamenalo to, že teď máme ruce poprvé kolem planety,“ řekl.

“Podle mě to lidstvo právě změnilo. Řekl bych tomu první planetární událost, stejně jako byl Jurij Gagarin první mimoplanetární událost”, když sovětský kosmonaut odešel do vesmíru.

Zeměpisné

Magellanova cesta přepsala mapy a geografické knihy. Jako první objevil průliv, který nyní nese jeho jméno, spojující Atlantický a Tichý oceán na špičce Jižní Ameriky.

„Možná jeho největším výkonem a dodnes považovaným za jeden z největších dějin bylo vyjednávání tohoto průlivu, o kterém neexistovaly mapy a jehož existence se vágně říkala,“ řekl americký historik Laurence Bergreen, autor biografie Magellan.

Filozofický

Plavba proměnila lidské pojetí jejich místa ve světě.

„Nebyla to jen geografie a antropologie, ukázalo se tu něco filozofického: že je to celý jeden svět,“ řekl Bergreen.

“Magellanové to opravdu nevěděli. Nevěděli, jak byl svět propojen nebo jak velký byl.”

Astronomický

Plavba přispěla k poznání Evropanů o vesmíru a dodnes vyznačuje světy výzkumu vesmíru a astronomie.

Při průchodu Magellanovým průlivem pozoroval průzkumník a jeho posádka dvě galaxie viditelné pouhým okem z jižní polokoule, nyní známé jako Magellanova mračna.

Některé nedávno označené oblasti povrchu Marsu dostaly stejná jména, jaké Magellan dal částem Jižní Ameriky, s Bergreenovou pomocí. Obrovský dalekohled vyvíjený v Chile bude také nést jméno průzkumníka.

Inspirativní

Magellanův úspěch byl mezníkem v historii průzkumu, který jeho moderní nástupci stále vítají.

“V rámci vesmírného programu, abychom se připravili na tyto dlouhodobé mise, říkáme, lekce pro budoucnost jsou psány v minulosti,” řekl Dafydd Williams, bývalý astronaut NASA, nyní 65 letý, který se vydal na dvě vesmírné mise.

“Tolik ve vesmírném programu četlo o Magellanovi.”

(AFP, ceskoaktualne.cz)

Přejít nahoru