Zločiny, které otřásly světem (Tři příběhy): Únos Patty Hearstové, Únos a vražda Adama Walshe, Příběh Kitty Genovesovej

15. dubna 1974 členové SLA vyloupili pobočku Hibernia Bank v San Franciscu, v které byla právě Hearstová, která měla v ruceo kulomet, pár týdnů poté, co SLA vydala video o její prohlášení na veřejnosti a říkali, že její nové jméno byla “Tania.”

Byla v bance z poslušnosti? Trpí Stockholmským syndromem? Nebo byla ochotnou účastnicí? V roce 1976 byla Hearstová odsouzena na 35 let vězení za její roli v loupeži, během níž byli zastřeleni dva lidé, ale to bylo rychle sraženo na sedm. Odvolala se a byla z vězení propuštěna na kauci, dokud prezident Jimmy Carter nakonec nevyměnil svůj rozsudek za zkušební dobu a odpracovala jsi 22 měsíců veřejně prospěšných prací. Před odchodem z funkce v roce 2001 jí prezident Bill Clinton udělil plnou milost.

Hearstová se objevila ve spoustě filmů Johna Waterse, což je indikátor, že se stala kultom té doby. Hearstová ve své paměti z roku 1981 s názvem Every Secret Thing napsala o událostech, které jí nutily krást, ale New Yorský spisovatel a právní analytik CNN Jeffrey Toobin zní skepticky, že odpověď je tak jednoduchá v jeho knize American Heiress: The Divoká sága únosu, zločinů a soudního řízení Patty Hearstové (2016).

 

Únos a vražda Adama Walshe

Šestiletý chlapec byl v roce 1981 unesen ze Searsu na Floridě a jeho odseknuta hlava byla nalezena asi 120 mil od domu jeho rodiny o 16 dní později. Zbytek jeho ostatků nebyl nikdy nalezen.

Vražda jeho syna stále je neznámá i když ste stala v roce 1988. John Walsh se stal hostitelem Amerika Most Wanted, sitkom, který pro mnoho z nás, když jsme byli děti, sloužila pravděpodobně jako hluk pozadí jednou týdně, nikdo z nás si neuvědomil, že až mnohem později byla pro Walshe osobní. Pracoval v hotelnictví, ale po Adamově vraždě se zcela věnoval trestnímu soudnictví, obhajobě obětí a lovu nejhorších zločinců – více než 1200 z nich bylo díky AMW zajato. Přehlídka spolu s 48 hodinami CBS, také pomohla vydláždit cestu pro Hard Copy a břemeno dalších chytajících zločinců, záhadných řešení, jejichž počet se od té doby jen násobil.

V roce 2008 policejní oddělení v Hollywoodu (Florida) oficiálně identifikovalo sériového vraha Otise Tooleeho, který zemřel ve vězení v roce 1996, zatímco počas životu byl uvězněn pro jiné zločiny, jako Adamův vrah.

 

Příběh Kitty Gonevesové

Příběh o tom, jak byla Kitty Genovesová v roce 1964 znásilněna a ubodána k smrti na newyorské ulici před 38 svědky, z nichž žádný se nepokusil zasáhnout nebo zavolat policii, zůstal poněkud odporným příběhem o lidech, kteří by mohli pomoci, ale z z nějakého důvodu nechtěli být ti, kdo ji pomůže. A zatímco nový dokument Svědek, který zaznamenává úsilí jejího bratra, aby zjistil, co se skutečně stalo té noci, pomáhá společnost trochu osvobodit. Genovésové vražda však pomohla urychlit vznik linky 911.

V ten den by stačilo aby lidé vytočily operátora – nebo přímo zavolat na okrsek. V roce 1967 doporučila prezidentova komise pro vymáhání práva a správu soudnictví jednorázový postup pro kontaktování záchranářů a v roce 1968 bylo uskutečněno první volání 911.

(Eonline.com, foto: Getty Images)

Přejít nahoru