U Líbijského pobřeží se převrátila loď ze 100 migranty. 40 z nich to nepřežilo

“Hrozné zprávy přicházející z potenciálně velkých ztrát na životech ve ztroskotání lodi u pobřeží Libye,” řekl Charlie Yaxley, mluvčí UNHCR v úterý na Twitteru.

„Asi 60 lidí bylo zachráněno a vráceno na břeh. Odhaduje se, že nejméně 40 lidí je mrtvých nebo pohřešovaných.“

Ayoub Gassim, mluvčí libyjské pobřežní stráže, řekl tiskové agentuře Associated Press, že nejméně 5 těl, včetně těla dítěte, bylo nalezeno poblíž západního města Khoms, asi 120 km východně od hlavního města Tripolisu.

Libye uzavřela migrační centra po kritice ze strany OSN.

Řekl, že nejméně 65 lidí, většinou ze Súdánu, bylo zachráněno a že probíhají pátrací činnosti pro těch, kteří stále chybí. Podle Yaxleya byli mezi přeživšími také lidé z Egypta, Maroka a Tuniska.

Alarm Phone, nezávislá podpůrná skupina pro lidi překračující Středozemní moře, uvedl, že až 100 lidí bylo na palubě převrácené lodi.

Skupina uvedla, že přijala hovor od těch na lodi, kteří „byli ve velké nouzi, brečeli a křičeli, říkali, že lidé už zemřeli“.

Lodě plněné lidmi, kteří se vydali na nebezpečnou cestu do Evropy, pravidelně převrhávají vlny Líbijském pobřeží. Po celém Středomoří bylo letos zaznamenáno více než 850 úmrtí.

“Tejto tragédii lze předcházet. Nelze akceptovat velké ztráty na životech každý měsíc jako obvykle,” napsal Yaxley na Twitteru a vyzval k návratu plavidel Evropské unie v záchranných snahách a nevládním organizacím, aby byly “svobodné, aby zachraňovali životy na moři”.

(Al Jazeera, foto: Pixabay, ČA)

Přejít nahoru