Žraloci ve Středozemním moři po potopení lodi snědli několik desítek imigrantů

Mezi mrtvými je 18 žen a 3 děti a 40 lidí je stále ještě nezvěstných. Když na místo ztroskotání dorazila libyjská pobřežní stráž, spatřili okolo vraku kroužit velké modré žraloky.

“Když jsme dorazili na místo, jedna bárka byla zpola pod vodou, a drželo se na ní 44 lidí, které jsme zachránili,” tvrdí velitel záchranné operace Nasser al-Ghammoudi.

“Všude bylo plno těl a viděli jsme asi čtyři nebo pět žraloků, jak mezi nimi plavou. Velkých modrých žraloků, velmi agresivní druh.

“Když jsme těla vylovili na palubu, všimli jsme si, že mnozí byli pokousaní. Proto je možné, že ti, kdo se nenašli, byli snědeni.”

Libyjská pobřežní stráž podnikla dvě záchranné operace u města Garabulli. Zachránění byli vráceni do Libye, kde jim bylo poskytnuto ošetření. U jedné lodi nalezli 31 mrtvých těl a 60 přeživších, u druhé lodi zachránili všech 140 pasažérů.

Mezi zachráněnými byli imigranti ze Somálska, Ghany, Etiopie, Nigérie a také Pakistánu.

“Hledali jsme další přeživší ještě pět hodin a podařilo se nám zachránit jednu ženu, když jsme slyšeli její křik,” dodal al-Ghammoudi.

Vlídné počasí v posledních dnech umožnilo nárůst pokusů imigrantů se na vratkých lodích dostat z Libye do Evropy. V sobotu bylo na jiném místě u libyjského pobřeží zachráněno a vráceno do Libye dalších 400 migrantů.

(Dailymail, foto: Getty Images)

Přejít nahoru