Vědci analyzují staré lidské kosti v indickém Skeleton Lake a nacházejí DNA více než 3 500 mil daleko

Během druhé světové války lesní strážce objevil příšerné místo a musel být vystrašený k smrti, když přemýšlel, zda by se nakonec připojil k lidské kostry jen proto, aby je náhodou objevil.

Pohled na stovky až tisíce kostí rozptýlených po krajině u Skeleton Lake. Foto: Nature

Skeletonské jezero leží přibližně 5 000 metrů nad mořem a z dálky vypadá jako klidné zimní jezero. Až na to, že jezero má smrtelnou minulost, které bylo tajemstvím po celá staletí, dokud ho nezjistil strážník.

Od té doby archeologové poškrábaly hlavy, aby se pokusili odemknout tajemství tohoto místa. Tento úkol byl o to těžší, že skalní skluzavky a horolezci v průběhu let často rušili zbytky. Výsledkem je, že neexistují žádné úplné kostry.

Kosti naskládané turisty a horolezci v místě, což komplikuje studium.
Foto: Youtube

Tým mezinárodních výzkumníků napsal ve zprávě publikované organizací Nature:

“O původu těchto skeletů je známo málo, protože nikdy nebyly podrobeny systematické antropologické nebo archeologické kontrole, částečně kvůli narušené povaze lokality, která je často ovlivněna skalními skluzy a kterou často navštěvují místní poutníci. a turistů, kteří manipulovali s kostrami a odstranili mnohé artefakty. “

Poprvé si tým vědců stanovil za cíl dozvědět se více o kostrách, a tak odvážil nebezpečí, že škála Himalájí dosáhne jezero, které je obklopeno strmými svahy.

(Ancient-code, foto: Youtube, Wikipedia, Nature, ČA)

Přejít nahoru