EU „nechává uprchlíky zemřít“ na moři po zrušení středomořských záchranných misí

Evropská unie byla obviněna z toho, že opustila uprchlíky, aby zemřeli na moři ve snaze zabránit migraci, a to na základě zpráv, že snížením své námořní záchrany ve Středomoří podle portálu Idependent.

Od zahájení provozu v roce 2015, na vrcholu migrační krize, byla operace Sophia připisována záchrana desítek tisíc životů. Cílem mise EU bylo narušit obchodníky s lidmi a zachránit migranty, kteří se pokoušejí provést nebezpečný přechod ze severní Afriky v bouřlivých lodích.

Diplomaté však tento týden uvedli, že tato operace již nebude provádět námořní hlídky poté, co Itálie odmítla nadále přijímat osoby zachráněné na moři. Podle diplomatů se místo toho bude spoléhat na letecké hlídky a užší koordinaci s Libyí.

„Znovu ukazuje, že EU považuje za přijatelné nechat lidi umírat na moři jako odrazující prostředek proti migraci,“ uvedla Hassiba Hadj-Sahraoui z Doktorů bez hranic, která donedávna provozovala svou vlastní záchrannou misi.

„Mezitím evropské země nadále podporují libyjskou pobřežní hlídku, a to navzdory jejich zjevné nedostatečné schopnosti reagovat na tísňové hovory, a protože vědí, že ti lidé, které libyjská pobřežní hlídka zadržuje, skončí v hrozných a nelidských zadržovacích střediscích,“ dodala.

„Poté, co už všechny výmluvy v knize byly použity k vyhoštění záchranných člunů nevládních organizací ze Středomoří, a poté, co již před několika měsíci přestaly provádět záchrany, nyní vlády EU odstraňují své vlastní lodě a nikdo nezachrání životy žen, mužů a dětí v nebezpečí,“ řekl Matteo de Bellis, výzkumný pracovník v oblasti migrace Amnesty International.

“Toto hanebné rozhodnutí nemá nic společného s potřebami lidí, kteří riskují svůj život na moři, ale má co do činění s neschopností evropských vlád dohodnout se na způsobu sdílení odpovědnosti za ně.”

Operace Sophia zachránila podle EU téměř 49 000 lidí, kteří se snaží dostat do Evropy.

Zatímco počet uprchlíků překračujících Středozemní moře v posledních letech neustále klesá, podle OSN od ledna prošlo přes hranici 11 000 uprchlíků.

V roce 2018 zemřelo téměř 2 300 lidí, kteří se pokusili o cestu, oproti 3 000 v roce 2017. Doposud letos zahynulo odhadem 283 lidí.

Řím požadoval, aby místo toho otevřely své přístavy jiné země, ale žádné jiné státy EU se nepřihlásily. Diplomati uvedli, že země, včetně Španělska, Francie a Německa, naznačily, že nejsou ochotny hostit více zachráněných lidí – většina z nich prchá před válkami a chudobou v Africe a na Středním východě.

Mandát mise měl uplynout tento týden a bylo třeba, aby dohoda všech vlád EU pokračovala. Vzhledem k tomu, že Itálie údajně vyhrožovala, pokud nebudou námořní záchrany zastaveny, a bylo dosaženo předběžné dohody tak, že bude pokračovat dalších šest měsíců bez nich.

(foto: Pixabay)

Přejít nahoru