Brazilský prezident obviňuje herce DiCapria z placení za vypálení Amazonky!

Zdálo se, že Bolsonaro komentuje příspěvky sociálních médií a tvrdí, že organizace na ochranu životního prostředí, kterou Světový fond pro ochranu přírody (WWF) zaplatil za obrázky pořízené dobrovolnými hasiči, které poté použila k získání darů, včetně příspěvku od DiCapria ve výši 500 000 USD.

WWF popřel přijetí daru od DiCapria nebo získání fotografií od hasičů.

„Ten Leonardo DiCaprio je skvělý chlap, že? Dává peníze na pochodeň Amazonu,“ řekl Bolsonaro během krátkých poznámek před prezidentským bydlištěm.

Zástupce společnosti DiCaprio neodpověděl okamžitě na žádost o komentář.

DiCaprio byl otevřeným zastáncem boje proti změně klimatu a často na Twitteru zveřejňoval otázky týkající se životního prostředí, včetně lesních požárů Amazonky. Jeho nadace Leonardo DiCaprio, která se zaměřuje na projekty, které „chrání zranitelnou volně žijící zvířata před vyhynutím“, je součástí aliance Země.

Čtyři členové nevládní organizace Hasičská brigáda Alter do Chão byli v úterý zatčeni a policie je obvinila z úmyslného zapálení požáru, aby je zdokumentovala a rozdělila další dary. Ve čtvrtek byli propuštěni na příkaz soudce.

Politici a další nevládní organizace zatčení tvrdě kritizovali a tvrdili, že je to součást společného pokusu Bolsonarovy vlády obtěžovat environmentální skupiny.

Bolsonaro opakovaně se držel různých frakcích, když vrhal vinu za lesní požáry.

V živém příspěvku na Facebooku 21. srpna řekl: „Všechno naznačuje, že nevládní organizace šly do Amazonky vypálit les”. Když se ho zeptal, jestli má důkazy, které by podporovaly jeho tvrzení, Bolsonaro řekl, že nemá „žádný písemný plán“ a dodává: „tak se to nedělá.“

O den později připustil, že zemědělci mohli nezákonně zapalovat deštný prales, ale zhruba o měsíc později zaútočil na „ležící média“, když řekl, že deštný prales byl zničen požáry.

Amazonský deštný prales je považován za hradbu proti globální změně klimatu.

Bolsonaro hovořil o DiCaprio ve čtvrtek během živého webového vysílání. Prezident uvedl, že WWF zaplatila hasičským nevládním organizacím za fotografování lesních požárů v Amazonii.

„Co tedy nevládní organizace udělala? Co je nejjednodušší? Zapálit les. Vyfoťte, natočte video,“ řekl prezident. “(WWF) vede kampaň proti Brazílii, kontaktuje Leonarda DiCapria, a daruje 500 000 dolarů.”

„Část toho byla věnována lidem, kteří zapalovali oheň. Leonardo DiCaprio, přispíváte k ohni v Amazonii, to se děje,“ řekl Bolsonaro.

(MSN, foto: Pixabay)

Přejít nahoru