7000 ročný poľský Stonehenge prekvapil archeológov

Staroveký objekt bol objavený v roku 2017 pomocou satelitných snímok na google a dostal názov Rondel, pretože predstavoval štyri pravidelné priekopy a valy vo forme kruhov, ktoré sú dnes už poľnohospodárskou činnosťou zarovnané. Celkový priemer stavby je 110 metrov. Pozostáva z  centrálneho nádvoria, štyroch valov a vstupných brán. Podľa historikov tu boli vykonávané magické rituály.

 

Presný vek objektu zostal dlho iba domnienkou. Vek určili vďaka rádiokarbónovej metóde. Analýza ukázala, že poľský Stonehenge bol postavený okolo roku 4850 pred naším letopočtom a bol používaný 200 až 250 rokov.

„Je to veľmi senzačné vzhľadom na skutočnosť, že tento vek sa zhoduje s datovaním štruktúr na Dunaji, ktoré sa považujú za najstaršie,“ hovorí vedúci projektu, profesor Lech Czerniak z Gdanskej univerzity.

Ukázalo sa tiež, že priekopy neboli vykopané súčasne, ale s rozdielom niekoľkých desiatok rokov. Podľa vedcov boli priekopy pre miestnych obyvateľov akýmsi druhom „kalendáru“.

Archeológovia majú v úmysle vykonať nový výskum a presnejšie zistiť vek priekop. Uviedli tiež, že na mieste vykopávok, iba na malej časti celého objektu, už našli tisíce fragmentov keramiky, výrobkov z kameňa a kremeňa, živočíšnych kostí, úlomkov sekier z kameňa, ktoré plánujú poslať do rádiokarbonového laboratória v Poznani.

(zdroj: biosferaklub.info, foto: Radio Szczecin)

Přejít nahoru