Egyptský muž postavil ekologicky šetrný dom pouze ze recyklovaného materiálu + VIDEO

Když poprvé začal projekt před čtyřmi lety, Hadidi nepředpokládal, jak bude budova vypadat. Nyní je dvoupodlažní a má vynikající instalace ve větším káhirském městě Sheikh Zayed let tvrdé práce a inovací.

Hadidi se specializoval na obchodní administrativu a neměl žádné odborné znalosti v oblasti strojírenství nebo stavebnictví. Chtěl realizovat svůj ekologický nápad, až když začal po sňatku v roce 2012 hledat dům.

Nemohl najít vhodný domov, shromáždil malý tým kreativních pracovníků včetně stavitelů, elektrikářů, tesařů a malířů, kteří mu pomohli splnit jeho sen na pozemku, který vlastní.

Shromáždil vyhozené betonové bloky, červené cihly a skleněné láhve, aby postavil zdi domu, strop a dokonce i postele. Recyklovaná pneumatika nakladače, kterou proměnil v okno, vystupuje jako vrchol v jeho domě.

Stavební materiál byl téměř zdarma, ale účty  kvalifikovaného řemesla ho stály téměř dva miliony egyptských liber (124 000 $), řekl.

Doufá, že mladí Egypťané, kteří se snaží najít vhodné bydlení, budou následovat jeho kroky.

Egyptská vláda plánuje nalévat na trh v každém z příštích několika let několik desítek tisíc nových bytových jednotek ve snaze snížit dav v egyptských přetížených městech a poskytnout domov chudým.

Mnoho analytiků však tvrdí, že nová rezidence jsou cenově daleko za možností většiny Egypťanů a velká část z nich zůstane neprodaná.

Vláda se však nevzdává a vyvíjí plné usilý v novém hlavním městě 50 km východně od Káhiry, projektu, který bude navržen tak, aby během příštích pěti let poskytl 240 000 nových bytových jednotek.

(Euronews, foto: Youtube)

Přejít nahoru