Irsko: Až 30 dětí v jednom přímém středisku (azylove centrum) nechodí do škol

Poté, co Newstalk zjistil, že až 30 dětí žijících v nouzovém přímém poskytování nenavštěvovalo školu déle než dva měsíce.

Děti patří mezi 100 lidí žijících v nouzovém ubytování v hotelu M v Carrickmacross v hrabství Monaghan.

Více než 20 z nich jsou děti všech věkových skupin a za poslední dva měsíce žádné z těchto dětí nechodilo do školy.

Směrnice EU o podmínkách přijímání žadatelů o azyl stanoví, že všem dětem v přímém poskytování by měl být umožněn přístup do vzdělávacího systému, ať už v místních školách nebo v samotných ubytovacích střediscích.

Nick Henderson, generální ředitel irské rady pro uprchlíky, uvedl, že EU vyžaduje, aby byla do tří měsíců nalezena školní místa pro děti v azylovém řízení.

Náměstek Byrne řekl: „To je hanebné. Děti v přímém poskytování mají nárok na stejnou úroveň přístupu ke vzdělání jako jakékoli jiné dítě. Rodiče, bez ohledu na to, zda jsou v systému přímého poskytování, či ne, chtějí, aby jejich děti naplno využívaly svůj potenciál.

„Právo EU vyžaduje, aby Irsko poskytovalo těmto dětem přístup ke vzdělání, ale kromě toho by se jako pečující, velkorysý a pohostinný stát mělo stát, aby prosperovalo každé dítě pod naší ochranou.”

„Ministerstvo spravedlnosti a rovnosti musí objasnit a potvrdit, že jiným dětem, které žádají o azyl, nejsou upírána jejich práva stejným způsobem jako práva v Carrickmacrossu. Tyto děti by neměly být tímto způsobem neúspěšné, “uzavřel.

Mezitím obchod Disney na Grafton Street v Dublinu požádal o stavební povolení pro bezpečnostní bránu k zastavení spaní bezdomovců v přední části obchodu.

“Já a mnoho dalších lidí by opravdu unavilo chodit po ulicích a vidět nekonečné množství lidí žebrajících a spících a myslím si, že je to špatně, myslím, že to normalizuje bezdomovectví a normalizuje to, čemu říkáte protispolečenské chování.”

(Breakingnews, foto: Pixabay)

Přejít nahoru