Veřejnost je šokována. Policie ze Salcburku očividně nezvládá migrantů. Budou zranění policejního sboru v budoucnosti v Rakousku jednoduše tolerovány?

V nedeľu v noci sa v Salzburgu odohrávali desivé scény, ktoré mnohí poznajú iba z televízie. Náhle sa malá skupina policajtov, chránených provizórnymi plastovými štítmi, stretla s masou tmavovlasých mladistvých násilníkov. Zábery, ktoré sú k dispozícii na YouTube, ukazujú, ako členov polície dav obhadzoval rôznymi predmetmi.

Na sociálnych sieťach sa salzburská polícia stala terčom kritiky. Okrem nedostatku vybavenia sa kritizoval aj taktický prístup. Na videu počuť slabý ženský hlas ako vyzýva dav, aby vyčistil ulicu. Či je to správny prístup k nahnevanej agresívnej skupine, ktorej členovia pochádzajú takmer z celého sveta, nevníma každý pozitívne.

Mnohí sa tiež pýtajú, prečo „po hodinách“ nebolo možné zmobilizovať viac ako 50 síl, aby sa táto situácia dokázala urovnať. Zbor, ktorý pozostával hlavne z policajných síl ženského pohlavia, nakoniec dostal podporu od špeciálnej jednotky Cobra.

Spúšťačom policajnej operácie, po ktorej nasledovali nepokoje, bola bitka pred podnikom v Rudolfkai. Keď sa polícia snažila zasiahnuť, dav sa jej agresívne postavil na odpor. Incident označila verejnoprávna televízia ORF za „takmer obvyklý“. Na webovej stránke média si tiež môžete prečítať, že „polícia by prehnane reagovala“ keby zasiahla razantnejšie. Štyria zranení by boli „nie viac ako počas iných víkendov,“ uviedol štátny vysielateľ.

V skutočnosti bol aspoň jeden člen policajného zboru zranený sklenenou fľašou. Toto sa odteraz pravdepodobne v Rakúsku bude považovať za „bežné“, pretože najmä v poslednom období sa objavilo viac prípadov brutálne zbitých policajtov.

Vedúca strany FPÖ Marlene Svazeková požaduje počas víkendu vyšší počet policajtov. Upozorňuje, že najmä zákaz fajčenia má potenciál konflikt ešte zvýšiť.

„Už pred 10 rokmi existovali kultúrne konflikty, ktoré sotva bolo možné  mierumilovne riešiť a to hlavne počas trvania intoxikácie výtržníkov alkoholom,“ zdôraznila politička. Najmä miestni prevádzkovatelia podnikov trpia pravidelnými eskaláciami. Polícia potrebuje plnú podporu politikov,“ uviedla Svazeková.

Na rozhodnutie, či sa vyšší počet polícajtov presadí si obyvatelia Salzburgu budú musieť počkať. V súčasnosti sú incidenty zo Salzburgu len vo fáze vyhodnotenia.

(zdroj: hlavnespravy.sk, foto: Pixabay)

Přejít nahoru