Cestujete na Slovensko? Platiť tu bude nový zoznam ciest, kde sa elektronicky vyberá mýto

Počet takto vymedzených úsekov sa nezmení, no zvýši sa dĺžka siete vymedzených úsekov. Tento nový zoznam s účinnosťou od 1. januára 2020 zavádza vyhláška Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR. Pribudne tak desať nových vymedzených úsekov. Tri z nich na diaľnici D1 medzi obcami Budimír a Bidovce, jeden v intraviláne obce Brunovce a ďalší v nadväznosti naň na ceste prvej triedy I/61. Sedem nových vymedzených úsekov vznikne preklasifikovaním ciest tretej triedy v Tatranskej Javorine, medzi Topoľníkmi a Dolným Štálom, ako aj vznikom križovatky na ceste II/576, kde sa bude napájať nový úsek D1 Košické Oľšany – Bidovce. Informovala o tom spoločnosť SkyToll.

Modifikované rôzne parametre bude mať až 61 vymedzených úsekov po celom Slovensku. Deviatim sa zmení kategória spoplatnenia z vymedzených úsekov cesty prvej triedy, ktorá nie je súbežná, na vymedzené úseky cesty súbežnej s diaľnicami a rýchlostnými cestami. Inú spoplatnenú dĺžku bude mať 28 vymedzených úsekov, 26 úsekom sa zmení poloha, prípadne popis začiatku či konca, a 38 úsekom sa zmení iný parameter.

Po 1. januári sa skončí platnosť desiatim úsekom. Pritom počet vymedzených úsekov ciest sa nezmení a aj naďalej ich bude 4138. Dĺžka siete vymedzených úsekov sa zvýši zo 17.599,7 km na 17.614,8 km.

(SCa, il.foto: archív)
Přejít nahoru