Jeden kandidát za dve politické strany? V slovenskej politike je už všetko možné

Ten ho umiestnil na 40. miesto na svojej kandidátke. Sulíkovci Krošlákovi vyčítajú neserióznosť a aj lacnú medializáciu. Tým im však spôsobil značné technické aj finančné problémy, keďže musia tretine svojich kandidátov meniť čísla. “Pán Krošlák nás skutočne so svojím zámerom kandidovať za inú stranu neoboznámil. Strana Sloboda a Solidarita podala kompletnú kandidátnu listinu bez toho, aby sme vedeli, že pán Krošlák rokuje s inou politickou stranou. Bohužiaľ, podanie kandidátnej listiny je nenávratný krok, preto má SaS prvýkrát v histórii iba 149 kandidátov, čo nám je ľúto a tento čin Jána Krošláka nijako nectí”, povedala pre ceskoaktualne.cz hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková. Dali sme priestor na vyjadrenie aj Igorovi Matovičovi z OĽaNO, ale ten ho doteraz nevyužil. Ak by tak predsa len spravil, radi prinesieme aj jeho oficiálne stanovisko.

Ako pre slovenské médiá hovorkyňa SaS vysvetlila, v deň podávania kandidačnej listiny vedenie liberálov nevedelo o Krošlákových dvojakých úmysloch. Krošlák im  to neoznámil a strana SaS nemala podľa oficiálnych vyjadrení ako predpokladať, že sa niečo také stane. Podali kandidátnu listinu bez vedomia, že pán Krošlák rokuje s niekým iným. Až následne sa mal Krošlák spojiť so Sulíkom s tým, že na ich kandidátke nebude. Krošlák podľa medializovaných vyjadrení uznáva, že chyba je na jeho strane, ale úmysel popiera. „Je to moja chyba.

Neurobil som to úmyselne, aby som sa takýmto spôsobom zviditeľňoval. Bol som členom SaS a rozhodnutý, že budem kandidovať za poslanca. Ako sa blížil termín na podania kandidačných listín, začal som to prehodnocovať. Nechce sa mi veľmi rozprávať o dôvodoch. Vo štvrtok som došiel do nejakého bodu zlomu a rozhodol som sa, že kandidátku za stranu SaS by som chcel zrušiť. Oznámil som to predsedovi Richardovi Sulíkovi. Nešťastie bolo, že zhodou okolností podali dve hodiny predtým kandidátku,“ vysvetlil pre médiá Krošlák. U notára mal podpísať dokument, že kandidatúry za stranu SaS sa vzdáva, a ten odovzdal Štátnej volebnej komisii na ministerstve vnútra SR. S Matovičom sa podľa vlastných slov dohodol až po tom, čo prehodnotil svoj postoj k SaS a oznámil to Richardovi Sulíkovi.

Predseda Štátnej volebnej komisie Eduard Bárány pre médiá potvrdil, že jednému z uchádzačov o poslanecký mandát, ktorý sa rovnako ocitol na dvoch kandidátkach, sa takáto neopatrnosť vypomstila a štátna volebná komisia ho vyškrtla z oboch. Ako ale dodal, Krošlák stihol včas doručiť notárom potvrdené vyrozumenie a preto bol podľa vlastného priania potvrdený na kandidátke OĽaNO.

V termíne 29.2.2020 sa na Slovensku konajú parlamentné voľby, do ktorých sa zapojilo až 25 politických strán.

Přejít nahoru