Na videu se objevilo chycení jednoho ze silnějších žraloků. Co s ním udělali na palubě?

Před třemi dny organizace OCEARCH zveřejnila na svých sociálních sítích video z expedice, na kterém ukazuje chyceného bílého žraloka. Kapitán Brett říká, že se setkal jen s několika málo žraloky, kteří byli podobní Ironboundovi. Žralok je totiž pořádně silný. Vědci začali dravce prozkoumávat a pak ho hodili zpět do vody.

Oranizace  OCEARCH provádí výzkumné expedice na palubě, která slouží jako laboratoř. Loď disponuje hydraulickou plošinou pro bezpečné zvedání mořských živočichů z oceánu. Zvířata se pak vrací zpět do vody. Poté, co jsou žraloci chyceni, je jim dodáván nepřetržitý tok čerstvé mořské vody přes žábry. Vědecký tým se skládá z vědců a veterinářů.

Dříve v americkém městě Orleans ve státě Massachusetts natočila skupina výzkumníků, jak se velký bílý žralok, známý také jako žralok lidožravý, snaží zaútočit na muže. Incident se stal 11. listopadu. Specialista na mořský rybolov Greg Skomal stál na můstku výzkumného plavidla a natáčel na kameru GoPro žraloky pod vodou, když se na hladině objevila samice bílého žraloka o délce 2,7 metru. Na záběrech je vidět, jak se dravec opakovaně snaží muže kousnout do nohy, ten však vždy stačí včas uskočit.

Výbor na ochranu bílých žraloků v Atlantiku v popisu videa upozornil, že k setkáním člověka a bílých žraloků dochází velmi zřídka, ale i přesto by lidé neměli přestat být ostražití.

(zdroj: cz.sputniknews.com, foto: Pixabay)

Přejít nahoru