Příšerný nástroj středověkého mučení, který má ženy odradit od klepů

Maska se nazývala scold ‘s Bridle, co by se dalo volbě přeložit jako uzda na pomluvy. Byla to kovová maska ​​přes celý obličej. Malý kousek kovu zvaný Bridle Bit byl umísťován přímo do úst ženy tak, že prakticky nemohla vůbec mluvit. Někdy byl dokonce ve tvaru bodce a potom každý pokus o přednesení slova končil bolestivým píchancom do jazyka.

Klábosení bylo také součástí každodenního života a středověká éra se nelišila od dnešních, pokud jde o fámy a nečinné klebety o lidech. Pro tento „zločin“ byl vynalezen speciální přístroj sco pálená uzda.

Byl to železný náhubek uzavřený v železné konstrukci, která obklopovala hlavu obviněné ženy jako maska. Hlavním záměrem tohoto zařízení bylo fyzicky zabránit tomu, aby osoba mluvila pomocí malého kusu, zvaného uzděný bit, který byl vložen do úst ženy a přitlačen na jazyk.

V některých případech byl k uzdu přidán bodec, takže pohyb jazyka způsobil zranění, což navíc oběť odradilo od pokusu o mluvení.

16 storočie_foto_Art-Gallery-and-Museum-Glasgow-Scotland

K masce mohla žena přijít jedině od svého manžela. Ten měl právo ji takto potrestat, pokud se mu doneslo, že jeho žena roznáší příliš mnoho pomluv nebo říká věci, které prokazatelně nejsou pravda. Samozřejmě si pod tím mohl každý představit cokoliv, takže celá věc závisela čistě na posouzení manžela.

Ten mohl dokonce přistoupit k ještě horšímu trestu. Pokud se mu nezdálo dost ponižující, že jeho žena chodila celý den s kovovou maskou, mohl ji vzít na procházku do města, která ale měla podobu spíše uličky hanby. Lidé, kteří viděli, že muž takto vede ženu ulicemi města, na ni mohli plivat nebo na ni jakkoli nadávat. Manžel je na to většinou ještě povzbuzoval. Dokonce na masku umisťoval zvonec, aby upoutal ještě více pozornosti.

klebetná žena_rok 1885_archiv

 

Přejít nahoru