Nová studie ukazuje, jak Tyrannosaurus rex vyrostl

“Historicky by mnoho muzeí shromažďovalo největší a nejpůsobivější fosílie dinosaurů k zobrazení a ostatní ignorovalo,” řekl Dr. Holly Woodward, paleontolog ve Státním zdravotnickém centru v Oklahomě uvádí portál sci-news.

“Problém je v tom, že ty menší fosílie mohou pocházet z mladších zvířat” Dlouho jsme tedy měli velké mezery v tom, jak dinosauři vyrůstali, a T – rex není výjimkou. “

Menší velikost vzorků Jane a Petey je to, co je činí tak neuvěřitelně důležitými.

Paleontologové mohou nejen studovat, jak se kosti a proporce mění, jak dozrává  T – rex, ale mohou také využít paleohistologii (studium mikrostruktury fosilních kostí), k tomu, aby se dozvěděli o míře a věku růstu mladistvých.

Ve studii Dr. Woodward a jeho kolegové odstranili tenké plátky z kostí nohou Jane a Petey a zkoumali je při velkém zvětšení.

Vědci porovnávali organizaci kostních vláken a dalších mikrostruktur ve vzorcích a zjistili, že rostou, jak dokládají růstové prstence v kosti v rozloženém vzoru, který se obvykle u dospělých neobjevuje.

Kosti také postrádaly úzce rozloženou řadu linií přítomných u dospělých, které signalizují růst.

Autoři určili, že malý T – rex rostla stejně rychle jako moderní teplokrevná zvířata.

Zjistili také, že Jane a Petey byli dospívající, když umírali; 13 a 15 let.

Výsledky také podporují, že vzorek lebky v Clevelandském muzeu přírodní historie, který byl v roce 1988 klasifikován jako Nanotyrannus, je ve skutečnosti mladý T – rex.

“Vzhledem k tomu, že T – rexi trvalo až dvacet let, než dospěl, během zrání k drastickým změnám,” řekl Dr. Woodward.

“Mladiství, jako je Jane a Petey, byli rychlí, flotilní a měli zuby podobné na stříhání, zatímco dospělí řezali kosti obětí.”

“Nejen to, ale objevili jsme, že rostoucí T- rex dokáže udělat úhledný trik: pokud byl jeho zdroj potravy v určitém roce omezený, tak to jen tak nerostl. A pokud bylo jídlo hojné, tak hodně rostl. “

Zjištění se objevují v čísle 1. ledna 2020 časopisu Science Advances.

Přejít nahoru