Ohromující: Odhalený důkaz cesty Mojžíše z Egypta do Saúdské Arábie

Vědci z Nadace Doubting Thomas Research Foundation (DTRF), která zkoumá historičnost a důkazy biblických účtů, tvrdí, že možná našli cestu do zaslíbené země, kterou Izraelci pod vedením Mojžíše převzali.

Filmař Ryan Mauro z DTRF podnikl tři cesty do Saúdské Arábie, což podle něj bylo součástí Mojžíšovy cesty.

„To, co jsem zjistil, bylo prostě ohromující. Nemohl jsem uvěřit, že pro Exodus existují všechny tyto důkazy, a stěží kdokoli mimo tento region si toho byl vědom,“ řekl pro Daily Star.

Podle biblického vyprávění uprchli Izraelité z egyptské armády, když Mojžíš rozdělil Rudé moře, a vody se později znovu uzavíraly před pronásledovately. Říká se, že později dorazili na horu Sinaj, kde Mojžíš obdržel Desatero přikázání od Boha, a nakonec se usadili v tom, co je nyní Izrael.

Ryan Mauro se však domnívá, že skutečná Sinajská hora se nachází více než sto mil na východ přes záliv Aqaba, který odděluje Sinajský poloostrov od Saúdské Arábie.

“Po třech cestách do Saúdské Arábie jsem plně přesvědčen, že Izraelité šli do prastaré země Midian, když uprchli z otroctví v Egyptě.”

Říká také, že existují důkazy, že Mojžíš vedl svůj lid přes záliv Aqaba z dnešního pobřežního města Nuweiba na východě Sinajského poloostrova, kde by měl být přechod s malou hloubkou téměř 12 km pouhých 33 metrů.

„Bude nějakou dobu trvat, než uvedeme tuto alternativní teorii do hlavního proudu historiografie, ale věřím, že naše práce bude vážně posunout krajinu na toto téma,“ argumentoval Mauro.

„V zásadě bych řekl někomu, kdo je skeptický vůči Exodusu, aby si o tom tématu nechal otevřenou mysl,“ citoval Mauro. “Existuje důvod, proč byla tato tradice předána ve třech hlavních světových náboženstvích křesťanství, judaismu a islámu.”

“Možná tito skeptici zpochybnili historický popis příběhu Exodus kvůli nedostatku důkazů na tradičním místě v St. Catherine’s, ale to, co jsme našli, se zdá být vhodné pro starověké účty.”

Ve filmu uvedl, že objevil několik důkazů o tom, že se Exodus objevil, jako skála rozštěpená Mojžíšem a zbytky starodávného oltáře, kde Izraelité uctívali zlaté tele, zatímco Mojžíš byl na vrcholu hory.

“Zlaté tele, štípaná skála, Mojžíšův oltář, křížení Rudého moře; všechny tyto kousky se musejí přizpůsobit a na toto místo se vejdou tak, jak to žádné jiné místo neudělá,” dodal.

“Nemusíme nutně věřit ve stejná božstva jako starověcí Egypťané, Babyloňané a Asýři, ale stále akceptujeme důkaz, že tito lidé existovali a že během jejich příslušných existencí došlo k významným událostem.”

“Popisy Exodu se neliší a nyní máme skutečné fyzické důkazy o tom, že k těmto událostem došlo.”

Přejít nahoru