Fantastický objev: Archeologové v Turecku obejvili tajemné starověké království ztracené v historii

V loňském roce archeologové vyšetřovali starobylé mohylové místo ve středním Turecku zvané Türkmen-Karahöyük. Větší oblast, Konya Plain, oplývá ztracenými metropolemi, ale přesto vědci nemohli být připraveni na to, co chtěli najít.

Místní farmář řekl skupině, že blízký kanál, nedávno vytěžený, odhalil existenci velkého podivného kamene, označeného nějakým neznámým nápisem.

“Viděli jsme, jak to stále vytéká z vody, takže jsme skočili přímo dolů do kanálu – až k pasu, který se brodil kolem,” říká archeolog James Osborne z University of Chicago.

„Hned bylo jasné, že to bylo starověké, a my jsme poznali scénář, ve kterém je napsáno: Luwian, jazyk používaný v době bronzové a železné v této oblasti.“

„Bohové bouří dodali [protichůdným] králům jeho vznešenosti,“ čte kámen.

Důležité je, že o králi Hartapuovi ani o království, kterému vládl, není známo téměř nic. Přesto však stele naznačuje, že obří mohyla Türkmen-Karahöyük mohla být hlavním městem Hartapu a v jeho rozkvětu překlenula asi 300 hektarů, srdce starobylého dobytí Midas a Phrygia.

„O tomto království jsme netušili,“ říká Osborne. “V blesku jsme měli hluboké nové informace o železném středním východě.” Informuje ScienceAlert.

Přejít nahoru