Neuvěřitelné archeologické objevy v istrijském městě Poreč

Archeologové nyní sledují celou oblast, ve které se práce provádějí, a poté, co objevili pozoruhodné benátské nábřeží a zbytky starověkého přístavu, bylo nalezeno nové místo v hloubce čtyř metrů pod současnou úrovní chůze, více konkrétně dva metry pod hladinou moře v blízkosti kruhové věže.

Podle Klaudija Bartolic Sirotic, archeologa v Národním muzeu města Poreč, byla nalezena jedna čtvercová struktura, do níž náleží různá vyztužení. Předpokládá se, že se jedná o opevňovací systém města Poreč, protože se nachází v blízkosti kruhové věže, která byla postavena již v roce 1474. Další a podrobnější výzkum se bude snažit objasnit, jak se tento systém středověkého opevnění rozšířil.

Je zajímavé, že ve spodní části místa byly objeveny volné bloky, o nichž se věří, že pocházejí z doby římské, které byly použity sekundárně k posílení struktury stávající věže, zatímco na samém dně byl blok považován za Objevila se také římská produkce. Kromě toho byly nalezeny četné další nálezy, jako jsou vojtěška a amfory, v různých formách typických pro věk starověku.

Doposud nebyly na místě pozorovány žádné zbytky organických látek, takže další analýza detekovaných vzorků poskytne podrobnější údaje. Na základě několika bloků, upozorňuje Bartolic Sirotic, je obtížné určit přesnou dobu výstavby, ale uložený materiál zde ukazuje na 1. století. Pokud se jedná o římskou strukturu, která byla modernizována během středověku, bude více známo po otevření východní stěny zdi.

Přejít nahoru