Začíná proces pro archeologa obviněného z kování nejranějšího zobrazení Ježíšova ukřižování

Archeolog Eliseo Gil a dva bývalí kolegové se tento týden objevili u trestního soudu ve Vitoria-Gasteiz, hlavním městě španělského Baskicka. Jsou obviněni z vytváření padělků starověkých graffitů na stovkách kusů hrnčířské hlíny, skla a cihel, o nichž tvrdí, že byly nalezeny v římských ruinách v Iruña-Veleia, asi (10 km) západně od Vitoria-Gasteiz.

Gil tvrdil, že graffiti na artefaktech ukázaly velmi rané vazby mezi římskou osadou ve Španělsku a baskickým jazykem; on také prohlašoval, že kresba tří křížů poškrábaných na kusu starověké hrnčířské hlíny bylo nejdříve známé zobrazení ukřižování Ježíše Krista.

Ale další archeologové nálezy zpochybnili. Mezi další hlavní nesrovnalosti poukázali na to, že některé jazyky graffiti ukazují, že byl vytvořen v moderní době.

Gil a jeho bývalí kolegové, geolog Óscar Escribano a analytik materiálů Rubén Cerdán tvrdí, že nejsou vinni žádným podvodem.

foto_DFA, AFA

Gil se stal celebritou ve španělské Baskicku v roce 2006, když tvrdil, že stovky zlomených keramických kusů známých jako „ostraca“ – pokryté kresbami; fráze v latině, řečtině a baskičtině; a egyptské hieroglyfy – byly objeveny v místě Iruña-Veleia.

Někteří další archeologové se však stali podezřelými a varovali úředníky v provinční vládě Álavy, která vlastní lokalitu Iruña-Veleia.

Odborníci se také domnívali, že křesťanská ikonografie ukřižování vylíčila nejslavnější artefakt ze stovek let později, než se tvrdilo.

Vědecká komise svolaná provinční vládou v roce 2008 rozhodla, že 476 artefaktů bylo zmanipulováno nebo zcela paděláno a že Gil a jeho kolegové podle jeho zprávy spáchali komplikovaný podvod napsal portál Livescience.

V reakci na to provinční vláda zastavila Gil a jeho společnost v práci v Iruña-Veleia a naléhavých obvinění, které se nyní dostaly před soud.

Státní zastupitelství provinční vlády hledá více než 285 000 EUR (313 000 $) za poškození autentických artefaktů od Iruña-Veleia, která byla údajně napsána falešnými graffiti.

„Nemám pochybnosti o jejich falešnosti,“ řekl archeolog Ignacio Rodríguez Temiño v emailu pro poertál Live Science. “V akademickém světě není sporu o případu Iruña-Veleia.”

Přejít nahoru