Muslimnews.co.uk: Slovenská žalostná snaha zakázat všechny aspekty muslimského života

Návrh zákona byl navržen Slovenskou národní stranou (SNP) a byl schválen dvoutřetinovou většinou; zákon vyžaduje, aby náboženství mělo nejméně 50 000 následovníků, než se kvalifikuje pro státní dotace. Podle posledního sčítání lidu na Slovensku existuje asi 2000 muslimů a žádné registrované mešity.

Slovensko je jediným členským státem EU bez oficiální mešity. Islámské centrum v Cordobě se v roce 2017 pokusilo získat od vlády oficiální povolení, ale jeho návrh byl zamítnut.

Milan Krajniak, poslanec Strany Sme rodiny, navrhl v roce 2017 návrh zákona na oficiální zákaz mešit na Slovensku s tím, že „mešity slouží jako náborová centra pro islámské teroristy. A nemůžeme rozlišovat mezi radikálními a umírněnými nebo těmi, kteří jsou dnes umírněni, abychom zítra radikalizovali. Poslanci však nepodpořili jeho návrh zákona o změně zákona o náboženské svobodě a návrh zákona byl zamítnut.

Mluvčí Islámské nadace v Bratislavě řekl Muslimským zprávám, že muslimové na Slovensku „mohou většinou sledovat všechny základní požadavky své víry“.

“Můžeme se setkat za modlitby, držet páteční kázání a nesmíme mít na sobě oblečení jako hidžáby.” Protože však stát neuznává islám jako náboženství, naše náboženská manželství nejsou právně uznána (potřebujeme civilní manželství), nemáme právo na to, aby se islám učil ve státních školách (všechna uznávaná) náboženství mají toto právo), nemůžeme zaměstnávat Imámy a neexistuje žádný legální způsob, jak vykonat pohřeb v souladu s našimi tradicemi (můžeme to udělat neoficiálně po dohodě s hlavou hřbitova). “

“Musíme udělat vše, co je v našich silách, aby v budoucnu nebyla postavena žádná mešita” uvedl v rozhovoru pro agenturu Reuters předseda SNP Andrej Danko

Více než 62 procent populace na Slovensku se říká, že je římskokatolický, a od doby, kdy Slovensko v červenci převzalo předsednictví v Radě EU, stát od zahájení evropské uprchlické krize odmítl povolit uprchlíkům do země.

Místopředseda nacionalistického SNP Anton Hrnko přirovnal uprchlickou krizi k expanzi islámu. “Slovensko a sousední země mají zkušenosti s islámskou expanzí,” napsal Hrnko na své facebookové stránce 23. června minulého roku. “Už více než 150 let jsme je měli na hranicích a víme, kolik krve a potu trvalo, než jsme je mohli poslat zpět tam, odkud přišli,” dodal.

V srpnu letošního roku Slovensko představilo plán, jak státům umožnit utratit více peněz na vymáhání vnějších hranic nebo na deportaci lidí, namísto převzetí jejich podílu na migrantech. Navrhli také, aby se členské státy EU dohodly na mimořádných opatřeních „na dobrovolném základě“ v reakci na nejvyšší příchod uprchlíků.

Přejít nahoru