Slovenské kostoly sa zatvárajú. Tie české ešte nie. Ale…

V súvislosti so šírením koronavírusu na Slovensku sa Konferencia biskupov Slovenska (KBS) rozhodla rešpektovať zákaz organizovania verejných podujatí a z toho dôvodu sa v slovenských kostoloch najbližšie dva týždne neuskutočnia verejné katolícke bohoslužby. Predseda KBS Stanislav Zvolenský o tom informoval po 95. plenárnom zasadaní KBS v Čičmanoch. “Zákaz stretávania sa a zhromažďovania sa platí od dnešného dňa nasledujúce dva týždne. Prijímame toto rozhodnutie s bolesťou. Uvedomujeme si, že je veľmi obmedzujúce pre činnosť cirkvi. Ale samozrejme, pre dobro spoločnosti sme pripravení toto rozhodnutie rešpektovať,” povedal Zvolenský. Ako podotkol, súčasná situácia je precedensom nielen pre cirkev, ale pre celú spoločnosť. “Nie sme zvyknutí na takúto situáciu. A vedie nás to k rozmýšľaniu, aby sme hľadali aj na tomto našom zasadnutí priestor, kde môžeme našu službu vykonávať čo najlepšie,” doplnil predseda KBS. KBS už v minulom týždni vyhlásila, že neodporúča organizovať pútnické zájazdy na Slovensku ani do zahraničia.

Služby Božie sa na odporúčanie vlády SR vzhľadom na nový koronavírus nebudú konať najmenej dva týždne. Evanjelická cirkev augsburského vyznania na Slovensku (ECAV) o tom informuje v usmernení na svojom webe. Služby Božie sa nebudú podľa ECAV konať 15. a 22. marca. Špeciálne opatrenia sa týkajú Večere Pánovej. Pri podávaní vína je podľa ECAV možné dočasne použiť jednorazové poháriky. Zároveň je potrebné dbať na to, aby si každá osoba pred podávaním chleba dostatočne dezinfikovala ruky. “Večeru Pánovu možno podávať aj tak, že podávaný chlieb (oblátku) pred vložením do úst čiastočne namočíme vo víne,” uviedli predstavitelia ECAV na svojom webe.

Pohreby sa podľa usmernenia konať musia, treba však dodržiavať všetky odporúčané pravidlá hygieny a správania sa. “V liturgickej časti poriadku pohrebu je možné podľa vlastného uváženia skrátiť poriadok na nutné minimum,” uviedli na svojom webe. Sobáše a krsty, ktoré sa už nedajú preložiť, sa môžu vykonať s dbaním na pravidlá hygieny. ECAV odporúča, aby sa dva týždne nekonali ani biblické hodiny, spevokoly, mládeže a iné podobné podujatia. Neskôr sa môžu konať podľa pokynov verejných autorít a podľa miestnych okolností a “vlastného zodpovedného uváženia”. Veriaci môžu podľa ECAV osobne počúvať Božie slovo z rozhlasu, z televízie, z archívov, ako aj na sociálnej sieti.

Pravoslávna cirkev sa konečne zobudila

Prístup pravoslávnej cirkvi, je nezodpovedný a nesprávny. Uviedol to predseda vlády SR Peter Pellegrini pred stredajším rokovaním vlády v súvislosti s rozhodnutím pravoslávnej cirkvi nerešpektovať nariadenie ústredného krízového štábu o zákaze organizovania verejných podujatí, a to vrátane bohoslužieb.

“Som prekvapený a sklamaný z prístupu, cirkev tu je na to, aby pomáhala ľuďom, nie na to, aby v záujme sebeckého dodržiavania tradícií ohrozovala verejné zdravie,” uviedol Pellegrini na margo toho, že pravoslávna cirkev chce pokračovať vo verejných bohoslužbách. Informoval, že pravoslávnych vyzve, aby prehodnotili a zmenili názor. Poukázal tiež na to, že štát sa môže na túto situáciu pozerať aj ako na ohrozenie verejného zdravia a môže na to príslušnými nástrojmi reagovať.

“Ak nebudú rešpektovať nariadenia a budú si tvrdohlavo presadzovať svoje, ja budem prvý, kto voči nim bude iniciovať postihy,” povedal premiér. Našťastie aj ona pod tlakom verejnosti súhlasila s tým, že svoje brány zavrie do 23.3. Pravoslávna cirkev sa vyhovára na to, že zo znenia rozhodnutia Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) z 9. marca nebol priamo špecifikovaný zákaz verejného vykonávania bohoslužieb: „Trváme na tom, že v právnom štáte sú všetky nariadenia a zákonné opatrenia oznamované recipientom týchto opatrení riadnym spôsobom, a nie súkromným telefonátom akejkoľvek tretej strane.“ Podľa cirkvi takéto nezodpovedné konanie jedného z najvyšších predstaviteľov štátu priamo ohrozuje široké vrstvy obyvateľstva, ktoré sú podľa nej donútené domýšľať si zmysel nejasných verejných opatrení. „Bohoslužby budú naďalej vykonávané za zatvorenými dverami. Veriaci budú mať podľa svojho želania zaistený individuálny prístup k sviatostiam po dohode so svojim duchovným správcom a pri zachovaní štandardných hygienických predpisov,“ informuje pravoslávna cirkev.

Evanjelická cirkev augsburského vyznania na Slovensku (ECAV) na nasledujúce dva týždne Služby Božie vykonávať nebude 15. a 22. marca. Rovnako bude zákaz verejných podujatí rešpektovať Konferencia biskupov Slovenska (KBS), čiže v slovenských kostoloch sa najbližšie dva týždne neuskutočnia verejné katolícke bohoslužby.

Situace v ČR: Nesmí být na bohoslužbách víc než 100 lidí!

Bohoslužby se mohou z rozhodnutí českých a moravských biskupů rozdělit tak, aby na žádné z nich nebylo více než 100 lidí. Věřící mohou také svou nedělní povinnost mše svaté splnit poslechem přenosu bohoslužby v televizi, rozhlase či na internetu. Ve svém prohlášení reagujícím na opatření vlády to uvedla Česká biskupská konference.

(SCa, il.foto: archív)

Přejít nahoru