Vláda prijala ďalšie opatrenia

Tie majú za svoju úlohu pomôcť zamestnancom a živnostníkom. „Rozsah tejto pomoci bude vo výške do 1 miliardy eur mesačne a v bankových zárukách pol miliardy mesačne,” uvádza minister financií Eduard Heger. Igor Matovič zvažuje, že sa so žiadosťou o pôžičku obráti na Európsku centrálnu banku (ECB). „Špajza je prázdna,“ zopakoval niekoľko ráz, pričom si opakovane kopol do predošlej vlády. Matovič tvrdí, že pred prijatím dnešných opatrení vláda komunikovala s desiatkami podnikateľov.

Ide o tieto opatrenia:

1. Štát preplatí 80% platu zamestnanca firmám, ktorých prevádzky sú povinne uzavreté.

2. Príspevky pre SZČO a zamestnancom podľa poklesu tržieb firmy.

3. Poskytnutie bankových záruk vo výške 500 mil. eur mesačne.

4. Pre zamestnancov v karanténe a rodičov na OČR, bude hradených po celú dobu 55% z ich hrubej mzdy.

5. Odklad platby odvodov za zamestnávateľa pri poklese tržieb o viac ako 40%

6. Odklad preddavkov dane z príjmu pri poklese tržieb o viac ako 40%

7. Možnosť započítania si doteraz neuplatnenej starty od 4 r. 2014 vrátane.

Súčasťou platby bude aj daň a aj odvody za zamestnanca. Cieľom je, aby zamestnávatelia nemuseli vyhodiť svojich zamestnancov. Minister hospodárstva vyzýva zamestnávateľov, aby zvážili prepúšťanie. „Študoval som opatrenia iných krajín a tieto, čo predstavujeme dnes, sú chytré, cielené,” tvrdí Sulík. „Firmy, ktoré mali v rokoch 2014-2018 stratu a doteraz si ju nezapočítali, tak si ju môžu uplatniť celú a naraz,” uvádza Sulík. Celkovo ide o 800-tisíc zamestnancov a približne 200-tisíc SZČO. Už o týždeň v pondelok začnú úradníci prijímať žiadosti a 15. apríla začnú byť vyplácané. Štát tiež umožní odklad platby odvodov za zamestnávateľa pri poklese tržieb a viac ako 40%. Pri poklese tržieb viac ako 20% štát prispeje 180 eur. 40% prispeje 300 eur, pri poklese 60% 420 eur, pri 80% prispeje 540 eur.

“Mám z toho veľmi dobrý pocit,” povedal vicepremiér pre ekonomiku a minister hospodárstva Richard Sulík a tiež dodal, že s opatreniami ešte nie je koniec. Smer-SD ale pripomína, že na Slovensku nie sú len podnikatelia, ale predovšetkým ľudia, ktorí tiež potrebujú pomoc vlády. „Podávam ruku aj opozícii. Nech sa pridá a predkladá rozumné nápady,” dodal šéf národnej rady Kollár s tým, že cez týždeň zvolá zasadnutie parlamentu.

(SCa)

Přejít nahoru