Bude zde Jurský park? Vědci náhodou objevili chemické markery DNA v chrupavce dinosauřího druhu Hypacrosaurus

Tým vědců ze Spojených států, Kanady a Číny nyní zkoumal molekulární uchovávání kalcifikované chrupavky v jednom z mláďat Hypacrosaurus stebingeri na extracelulární, buněčné a intracelulární úrovni. V dinosaurálních chondrocytech (chrupavkových buňkách) našli chemické markery DNA, konzervované fragmenty proteinů a chromozomů. Zjištění dále podporují myšlenku, že tyto původní molekuly mohou přetrvávat desítky milionů let.

“Kosti lebek dětských dinosaurů nejsou roztaveny, když se líhnou, ale místo toho některé z nich mají chrupavkovité destičky, které se později fúzují jako kostní formy v mezerách mezi nimi,” řekla Dr. Alida Bailleulová, paleontoložka Ústavu obratlovců paleontologie a paleoantropologie a Centrum excelence v životě a paleoenvironmentu, Čínská akademie věd. Informuje portál Sci-News.com.

“Když jsme viděli nádherně zachované mikroskopické struktury, které se podobaly specifickým typům buněk, které se vyskytovaly pouze v chrupavce a které by byly přítomny v živém organismu v těchto tkáních, vedly nás k hypotéze, že se buněčná konzervace mohla rozšířit na molekulární úroveň.”

Dr. Bailleulová a jeho kolegové provedli imunologické a histochemické analýzy tkání z lebky líhně Hypacrosaurus stebingeri a výsledky porovnali s výsledky z lebky emu v podobné fázi vývoje.

“Ptačí lebky osssify, nebo ztvrdnout, ve stejném vzoru, jaký by měla tato lebka hadrosaurů, a primitivní ptáci (ptáci nadřádu běžci) jako emus jsou nejbližší příbuzní, které dnes žijeme u nelidských dinosaurů,” řekla profesorka Mary Schweitzerová, výzkumnice v Státní univerzita v Severní Karolíně, Muzeum přírodních věd v Severní Karolíně a University of Lund.

Přejít nahoru