Aktualizované. Slovákov čaká Veľká noc aká tu ešte nebola!

Zákaz pohybu a pobytu bude platiť na veľkonočné sviatky od 8. apríla 2020 0:00 hod. do 13. apríla 2020 23:59 hod. s tým, že toto obmedzenie sa nevzťahuje na cestu do a zo zamestnania a cestu na výkon podnikateľskej činnosti. Netýka sa tiež cesty za účelom obstarania nevyhnutných základných životných potrieb. Ide napríklad o nákup potravín, liekov a zdravotníckych prostriedkov, hygienického tovaru, kozmetiky a iného drogériového tovaru, krmív a ďalších potrieb pre zvieratá, zabezpečenie starostlivosti o deti, zabezpečenie starostlivosti o domáce zvieratá, doplnenie pohonných hmôt.

Do obmedzenia nespadá ani cesta za účelom obstarania nevyhnutných základných životných potrieb pre inú osobu v rámci územia okresu, v prípade Bratislavy a Košíc, v rámci územia mesta. Občania takisto môžu cestovať do zdravotníckeho zariadenia za účelom neodkladného vyšetrenia, vrátane sprevádzania blízkou osobou a príbuzným. Za porušenie zákazu bude postih. S dozeraním na dodržiavanie opatrení o obmedzení cestovania majú na kľúčových výpadovkách pomáhať policajti či vojaci. Matovič avizoval tisícky hliadok v uliciach. Na cestovanie v prípade povolených výnimiek nebude potrebné vybavovať si potvrdenie. Matovič zdôrazňuje, že opatrenie o obmedzení pohybu bude platiť už od stredy rána. Obmedzenie autobusovej a vlakovej dopravy sa nepripravuje. Zároveň vláda na spomínané obdobie zakázala uplatňovanie práva sa zhromažďovať s výnimkou osôb žijúcich v spoločnej domácnosti. Obmedzenie má zabrániť masovému navštevovaniu počas veľkonočných sviatkov, a tým riziku regresu doterajšej pozitívnej tendencie minimalizácie šírenia nového koronavírusu na Slovensku. V neposlednom rade je vydaný zákaz nezhromažďovania sa aj akousi poistkou pre nepokoje Slovákov v uliciach.

K nariadeniu Matovičovej vlády sa vyjadril aj niekdajší premiér Peter Pellegrini. “Je to zbytočné mocenské gesto, ktoré môže vážne narušiť dôveru a spoluprácu naprostej väčšiny občanov so štátnymi orgánmi,” povedal. Pripomenul, že Slovensku sa aj vďaka ráznym opatreniam hneď na začiatku pandémie darí bojovať s koronavírusom lepšie ako v okolitých štátoch. Ľudia podľa neho nariadenia poctivo dodržiavajú. “Preto niet žiadneho dôvodu na ďalšie tvrdé sprísňovanie podmienok pohybu občanov. Ak by premiér dôveroval ľuďom a oni dôverovali jemu, stačilo by sa mu ľuďom verejne prihovoriť a poprosiť ich o spoluprácu,” doplnil Pellegrini, podľa ktorého ale Matovič ľuďom nedôveruje.

Expremiér verí, že Matovič nenájde v riešení problémov silovými zložkami nebezpečnú záľubu aj v budúcnosti. Pellegrini prosí všetkých ľudí, aby napriek pochybným dôvodom a vlastnému nepohodliu opatrenia rešpektovali. “Nenechajme si vziať našu solidaritu, súdržnosť a disciplínu, len spolu to zvládneme,” uviedol na sociálnej sieti.

(SCa)

 

Přejít nahoru