Slovensku hrozí blackout!

A je to tu! Slovensku a Slovákom hrozí vypnutie Slovenska, tzv. blackout. Povedal to dnes Matovič, ktorý si to predstavuje ako výnimočný stav. Ten by mal trvať niekoľko týždňov. Ako povedal, má predstavu, že by sa na minimum znížila mobilita ľudí, dodržiavala by sa vojenská disciplína a fungovalo by vojenské zásobovanie obyvateľov tovarom. Takýto dočasný stav by podľa neho umožnil čo najrýchlejšie naštartovať ekonomiku, ktorá za súčasnej situácie bude dlhodobo trpieť.

Je presvedčený, že týmito prísnymi nariadeniami by sa podarilo znížiť mobilitu na Slovensku o 70 %. Blackoutom by sa mohla znížiť až o 90 %. “Všetko, čo by nebolo nevyhnuté, by sme museli vypnúť,” dodal. “Vyžaduje si to ale dohodu s celou spoločnosťou a bolo by dobré, aby o tom bola informovaná niekoľko týždňov dopredu,” dodal. Matovič však nevie povedať, kedy by blackout mohol nastať.

Matovič tiež konštatoval, že v prípade blackoutu by sa vyhlásil výnimočný stav. “Pendleri” by dostali na výber, či budú žiť na Slovensku, alebo v zahraničí. “Nemôžeme riskovať, že z krajiny, ktorá má päťkrát viac prípadov koronavírusu, nám budú na Slovensko pendlovať ľudia,” uzavrel.

Aktualizované o stanovisko Ministra hospodárstva a vicepremiéra Richarda Sulíka (SaS), ktorý je zásadne proti experimentom, ako zlikvidovať ekonomiku. Za takýto experiment označil návrh premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) o vypnutí Slovenska, tzv. blackoutu, čiže výnimočnom stave počas niekoľkých týždňov. Sulík uviedol, že pokiaľ sa nič mimoriadne neudeje, je proti tomuto návrhu.

(SCa)

Přejít nahoru