Policajt údajne zbil rómske deti. Či sa to skutočne stalo, sa preveruje

Ministerstvo vnútra následne uviedlo, že nadriadení policajta krátko po zákroku vec preverili a v prípade už koná inšpekcia. Splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Andrea Bučková sa nechala počuť, že policajný zásah proti deťom považuje za neprimeraný a neadekvátny. Slovenské národné stredisko pre ľudské práva (SNSLP) vyzvalo policajného prezidenta Milana Lučanského, aby prípad preveril.

Deti sa mali nachádzať v karanténnej oblasti. Policajt vykonával obhliadku osady spolu s príslušníkmi armády. Keď uvidel deti, že sú vzdialené od svojich domovov, mal ich údajne napadnúť. Taktiež sa im mal vyhrážať služobnou zbraňou a zbiť ich obuškom. Tvrdí to Únia Rómov na Slovensku. “Žiadame, aby bol tento incident vyšetrený nezávislou komisiou, pretože už nemáme dôveru v nestrannosť zo strany inšpekcie ministerstva vnútra. Viackrát a opakovane sa stalo, že obdobné zásahy skončili po vyšetrení inšpekciou obvinením samotných poškodených a zásah polície bol definovaný ako oprávnený,” uvádza sa vo vyhlásení únie. V súvislosti s prípadom žiada aj o stretnutie s premiérom Igorom Matovičom, ministrom vnútra Romanom Mikulcom (obaja OĽaNO) a ombudsmankou Máriou Patakyovou.

Incident začala inšpekcia ministerstva riešiť na základe podnetu poradcu premiéra pre rómske komunity Petra Polláka. ÚV tvrdí, že podľa rezortu sú informácie, ktoré o konflikte šíri Únia Rómov na Slovensku, výrazne odlišné od skutočnosti. “Násilie na deťoch je citlivá a neprípustná vec, preto budeme celý prípad aj naďalej veľmi pozorne sledovať. ÚV čaká na podrobnú správu o tom, čo presne a ako sa stalo,” uviedol tlačový odbor.

Polícia má zodpovedne zvažovať použitie donucovacích prostriedkov

Splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Bučková vyzýva policajtov, aby zodpovedne zvažovali použitie svojich oprávnení a donucovacích prostriedkov. “Osobne mi je ľúto, že pribúda počet sporných policajných zásahov voči príslušníkom rómskych komunít. Verím, že v Krompachoch išlo o skratové konanie príslušníkov polície voči rómskym deťom, pretože takéto zákroky neprispievajú k zvýšeniu dôvery v políciu.” Bučková uviedla, že mnohí ju od pondelka kontaktovali s otázkou, čo jej úrad urobil pre riešenie „neprimeraného“ policajného postupu voči maloletým deťom, ktoré opustili zónu karantény v Krompachoch v lokalite Stará Maša.

„Na miesto prišli ako prví zamestnanci našej regionálnej kancelárie zo Spišskej Novej Vsi, ktorí sa snažili upokojovať situáciu a hroziacu eskaláciu násilia voči zložkám PZ SR. Po následnom preverení príčin roztržky zistili, že skupina maloletých detí sa dostala mimo karanténnu zónu, pričom ich príslušníci PZ SR začali naháňať a jeden z nich ich podľa vyjadrenia detí bil obuškom po nohách,“ povedala.  Hneď ako to jej kolegovia zistili, privolali rýchlu zdravotnú pomoc, ktorou boli dotknuté deti vyšetrené a tiež riaditeľa OO PZ v Krompachoch a zástupcu okresného riaditeľa PZ SR.

„Zamestnanci našej regionálnej kancelárie tam ostali, aby dozreli na riadne zdokumentovanie všetkých dôkazných materiálov a zabezpečili aj fotodokumentáciu, na ktorej je vidieť, že deti majú na nohách podliatiny, ktoré mali byť spôsobené obuškami. Všetky dôkazy a lekárske záznamy spojené s incidentom boli odoslané na vnútornú inšpekciu MV SR. Podľa aktuálnych informácií je príslušník PZ zodpovedný za tento skutok prevelený mimo lokality Stará Maša.“

Úrad splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity uviedol, že plánuje hľadať čo najefektívnejšie spôsoby pre spoluprácu so zástupcami polície, aby sa predchádzalo napätým situáciám a zvýšila sa dôvera Rómov k polícii.

“Útok na deti nie je prípustný,” Peter Pollák

Bývalý splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák, ktorý je v súčasnosti poslancom Európskeho parlamentu a členom Permanentného krízového štábu, ku incidentu uviedol, že útok na deti nie je prípustný a absurdný. „Už včera som podnikol kroky k tomu, aby tento krutý čin nezostal bez následkov,“ napísal v stredu na sociálnej sieti Pollák s tým, že ak to urobil policajt, musí za svoj čin pykať.

Ábel Ravasz, bývalý splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity, k incidentu na sociálnej sieti uviedol, že sa stalo to, čoho sa viacerí báli.

„Praskajú nervy na oboch stranách pásky úplne zbytočných a nehumánnych celoplošných karantén na Spiši. Asi ste videli video o deťoch, ktorých zbil policajt v Krompachoch. Bohužiaľ, keď vytvoríme takúto napätú situáciu, nemôžeme očakávať nič iné, ako konflikty. Keď použijeme slová, ktoré obracajú jednu skupinu proti druhej, tak podnecujeme násilie,“ napísal na sociálnej sieti.

Podľa bývalého splnomocnenca vlády, by si to mali uvedomiť hlavne všetci tí, ktorí majú na svedomí karanténu osád, a ktorí  hovorili o vybuchnutých osadách. Na záver dodal, že verí, že konkrétny prípad bude dôkladné prešetrený a že sa po tomto prípade zodpovední konečne zobudia a pochopia, čo svojim konaním spôsobujú.

O prípad sa zaujíma aj hlava štátu

Prezidentka Zuzana Čaputová požiadala policajného prezidenta Milana Lučanského o vysvetlenie incidentu v rómskej osade v Krompachoch. „Incident považujem za zlyhanie, ktoré je potrebné vyšetriť. Milan Lučanský prisľúbil, že incident dôkladne prešetrí policajná inšpekcia. V takých náročných podmienkach, aké spôsobuje karanténa ľudí žijúcich v chudobných obydliach, je obzvlášť dôležité konať nielen zákonne, maximálne profesionálne, ale najmä ľudsky,“ uviedla.

Rada vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť so znepokojením vníma, že dochádza k zásahom ľudských práv mnohých ľudí a skupín. Apeluje na vládu a ostatné orgány a inštitúcie, aby dôsledne, počas trvania mimoriadnej situácie, dodržiavali ľudské práva a slobody. Únia Rómov spustila aj petíciu za vyšetrenie incidentu v Krompachoch.

(SCa)

Přejít nahoru