Bylo odhaleno hlavní tajemství zlata

Výzkumný tým tvořili vědci z Chile, Austrálie, Argentiny, Francie a Španělska. Vědci zkoumali vzorky hornin sopečného původu, které byly odebrány v horském masivu Deseado v Patagonii.

Nitě přírodního zlata o tloušťce lidského vlasu byly objeveny v xenolitu, který vznikl v zemském plášti a byl vyvržen na povrch v důsledku sopečné činnosti.

Podle vědců pod největšími ložisky zlata je zemský plášť nasycen zlatem a je tak unikátní. Jedná se o vrstvu oddělující jádro od zemské kůry. Jeho hranice se nachází přibližně 17 km pod povrchem oceánů a 70 km pod kontinenty. Výzkum zemského pláště by ověřil tyto závěry, současné technologie však neumožňují proniknout do tak velké hloubky.

„Máme první důkaz toho, že zemský plášť pod horským masivem Deseado obsahuje zlato,” říká José María González z Univerzity v Granadě, „díky zemskému plášti ležícímu v sedmdesátimetrové hloubce tato provincie oplývá zlatem. Hledání zlata po staletí stimulovalo migraci, expedice a dokonce provokovalo války. Nicméně jeho vznik patřil mezi hlavní tajemství v oblasti geneze nerostného bohatství.”

Přejít nahoru