Maďarsko tvrdí, že bude bránit své hranice a zachová hraniční plot i přes rozhodnutí soudu EU. Nasazuje armádu! + MAPA pohybu uprchlíků

Prohlášení z Maďarska přichází v době, kdy životně důležitá trasa západního Balkánu zaznamenala prudký nárůst přechodu od nelegálních migrantů. I přes prudký pokles v dubnu v důsledku uzavření hranic vyvolaného pandemií koronaviru se nelegální překračování hranic na západním Balkáně v prvních čtyřech měsících roku zvýšilo o 60 procent ve srovnání se stejným obdobím roku 2019, evropskou pohraniční a pobřežní stráž Agentura Frontex uvedla ve své dubnové aktualizaci migrace.

„V dubnu bylo na této trase zaznamenáno méně než 100 detekcí nelegálních překračování hranic, což je pokles o 94% oproti předchozímu měsíci. V prvních čtyřech měsících se však počet nelegálních překročení hranic zvýšil o 60% od stejného období minulého rok na téměř 6 000, “píše se ve zprávě agentury Frontex.

Maďarský státní tajemník ministerstva obrany Szilárd Németh v neděli na hraničním přechodu Röszke se Srbskem řekl, že s ukončením národních blokád bude Maďarsko opět čelit zvýšenému tlaku nelegálních přistěhovalců. Mluvil v tranzitním pásmu, který minulý týden sloužil jako ohnisko rozhodnutí Evropského soudního dvora (ESD), že Maďarsko tam nelegálně zadržovalo žadatele o azyl. Píše portál RMX.

Znovu zopakoval maďarské stanovisko, že rozhodnutí má v úmyslu přinutit Maďarsko, aby zastavilo obranu své hranice plotem a umožnilo imigrantům do země. Řekl, že země udělá veškerou svou moc, aby pokračovala v obraně svých hranic.

Mapa migrace Frontex za Duben

“Parlamentní většina Fidesz-KDNP a vláda udělají vše, co je v jejích silách, aby udržely [hraniční] plot, živé vojenské a policejní hlídky a udržovaly provoz tranzitních zón,” uvedl Németh.

Přejít nahoru